Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Oskelakodin julkisivu
Etusivu / Palvelut / Asumispalvelut / Oskelakoti

Oskelakoti

Kalliolan ylläpitämä Oskelakoti on 12-paikkainen päihdehuollon kuntouttava asumisyksikkö, jonka toiminta perustuu yhteisön voimaan, vertaistukeen ja henkilökunnan vahvaan ammatilliseen osaamiseen. Oskelakodin asiakkaat tavoittelevat päihteettömyyttä, elämänhallintaa ja parempaa elämänlaatua yksilöllisen ja yhteisöllisen tuen avulla.

Kalliolan asumispalvelut ovat 3.1.2022 alkaen osa Humana-konsernia. Lisätietoja saat Humanan sivuilta. Tällä sivulla olevat yhteystiedot ovat kuitenkin edelleen voimassa.

 

Viherkasvi

Sijainti ja yhteystiedot

Oskelakoti sijaitsee Helsingin Malmilla hyvien kulkuyhteyksien ja monipuolisten palveluiden äärellä.
Tilat ovat avarat, yhteisölliset ja kodikkaat.

Ota yhteyttä

Ormuskuja 3, 00700 Helsinki

Leila Lintunen, yhteisöohjaaja
leila.lintunen@kalliola.fi tai p. 050 300 3202

Petri Engblom, yhteisöohjaaja
petri.engblom@kalliola.fi tai p. 050 464 7998

Miten Oskelakotiin hakeudutaan asumaan?

Asiakkaat ohjautuvat Oskelakotiin pääsääntöisesti oman kotikunnan päihdepoliklinikan kautta. Kuntouttava asumispalvelu toimii hyvänä jatkumona laitoskuntoutusjaksolle, jolloin toipumista ja elämänmuutosta voidaan vakiinnuttaa tuetussa ympäristössä.

Ensin sovitaan tutustumishaastattelu, jossa kartoitetaan asiakkaan päihde- ja hoitohistoria sekä esitellään Oskelakodin toimintaperiaatteet. Haastattelun jälkeen sovitaan yleensä kahden yön asumisharjoittelu, jonka pohjalta tehdään päätös asumisen alkamisesta ja yhteisön jäseneksi tulemisesta. Uuden asukkaan muutettua Oskelakotiin käydään tulokeskustelu, jossa täytetään asumis- ja kuntoutussopimus.

Päihteettömyys

Asiakkaat sitoutuvat Oskelakodissa päihteettömyyteen. Kodinomainen yhteisö tukee
yksilön toipumista ja elämänhallintaa jokaisen omien voimavarojen ja kehittämiskohteiden puitteissa. Turvallinen ja päihteetön toipumisympäristö on lähtökohta uuden elämäntavan vakiinnuttamiselle.

Oskelakodin ryhmätilassa kokoontuu viikoittain AA- ja NA-ryhmiä. Yhteisössä tuetaan asukkaiden tutustumista ja kiinnittymistä 12 askeleen toipumisohjelmaan. Asuminen päättyy välittömästi, mikäli asukas retkahtaa käyttämään päihteitä.

Oskelakodin olohuone

Huoneet ja yhteiset tilat

Oskelakodin huoneet ovat kalustettuja ja pääsääntöisesti yhden hengen huoneita. Lisäksi talossa on viihtyisät yhteiset tilat ja suojaisa oma piha. Tilavassa ryhmähuoneessa pidetään aamukokoukset, hoidolliset pienryhmät ja viikoittaiset yhteisökokoukset, joihin osallistumiseen sitoudutaan asumissopimuksessa.

Asuminen on tavoitteellista ja kestää keskimäärin 10-14 kuukautta. Kuntoutussuunnitelma tehdään yhdessä asukkaan kanssa asumisen ensimmäisenä kuukautena. Muutto Oskelakodista omaan asuntoon tapahtuu suunnitelmallisesti esimerkiksi Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta.

Oskelakodin keittiö

Arki yhteisössä

Asukkaat vastaavat itse ruoka- ja vaatehuollostaan sekä kodin siivouksesta. Yhteisössä asumiseen sisältyy vastuutehtäviä, kuten yhteisten tilojen siisteydestä huolehtimista. Viikottaisessa yhteisökokouksessa käydään läpi tiedotettavia asioita, yhteisön ilmapiiriä ja tulevia suunnitelmia sekä opetellaan sanoittamaan huomioita ja mahdollisia huolenaiheita. Kerran kuukaudessa järjestetään yhteisömeno, joka sisältää esimerkiksi yhteisiä retkiä erilaisiin lähialueiden kohteisiin tai tutustumista vaikkapa johonkin uuteen harrastukseen.

Oskelakodin henkilökunnan kanssa on mahdollisuus henkilökohtaisiin keskusteluihin. Hoidollista tukea voi hakea myös Kalliolan yhteistyökumppaneilta ja kolmannen sektorin toimijoilta. Henkilökunta on mukana suunnittelemassa toipumista ylläpitävää tukiverkostoa. Vertaistuki on Oskelakodissa vahvaa, ja yhteisö tukee jäsentensä kiinnittymistä itseapuryhmiin.

Tavoitteena on toipumisen ja kuntoutumisen myötä luopua vanhoista toiminta- ja
ajatusmalleista sekä löytää tilalle uusia selviytymiskeinoja, joiden avulla elämäntavan muutos ja itsenäinen asuminen on mahdollista.