Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Haaste: Kirjain ikkunassa kertoo, että olet turvallinen naapuri – askartele T niin kuin turvallinen

Haaste: Kirjain ikkunassa kertoo, että olet turvallinen naapuri – askartele T niin kuin turvallinen

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat ideoineet yhdessä tavan, jolla jokainen voi kertoa olevansa turvallinen naapuri. Idea kumpusi yhteisestä huolesta, sillä koronakriisi aiheuttaa monissa suomalaisissa kodeissa ahdistusta, hermojen kiristystä ja jopa väkivaltaa – etenkin lähestyvien pääsiäisen juhlapyhien aikaan. Laittamalla T-kirjaimen ikkunaan tai vaikkapa ulko-oveen, jokainen voi kertoa olevana turvanaapuri, jolta voi pyytää tarvittaessa apua.

Auttaviin puhelimiin sekä chat-palveluihin tulee tällä hetkellä paljon yhteydenottoja perheväkivallan uhreilta.

Me sosiaali- ja terveysalanjärjestöt toivoisimmekin tässä kohtaa, että yhteisö rientäisi myös tällaisten perheiden avuksi. Kaikilla on oikeus olla turvassa omassa kodissaan. Arvelemme, että apua voi monesti löytyä lähempää kuin uskommekaan.

Jos omassa kodissa on sellainen tilanne, jossa kokee väkivaltaa tai sen uhkaa, kaikki mahdollisuudet lähteä kodista ulos on hyvä hyödyntää. Tässä ajassa olisi tärkeää myös naapureina kysellä kuulumisia sopivan turvavälin päästä ja tarjota apua.

 Naapuri, toimi siis näin:

1) Leikkaa paperista, pahvista tai vaikka sanomalehdestä T-kirjain. Kirjain voi olla yksinkertainen tai vaikka perheenjäsenten koristelema – värillä tai ulkonäöllä ei ole väliä.

2) Kiinnitä se ulko-oveesi tai ikkunaasi.

3) Voit myös laittaa kirjaimen viereen tai sen sisälle lyhyen esittelyn itsestäsi ja ohjeet siitä, miten toivoisit yhteydenottoa, jos apuasi kaivataan.

4) Voit ottaa kuvan tekemästäsi turvakirjaimesta ja viestistä sekä ladata sen sosiaaliseen mediaan hashtagilla #turvallinennaapuri

Mukana Turvallinen naapuri -haasteessa ovat nämä järjestöt:

Irti Huumeista ry

Kalliolan Setlementti ry

Kukunori ry

Lastensuojelun Keskusliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mielenterveyden keskusliitto

Raittiuden Ystävät ry
Sininauhaliitto

Suomen Punainen Risti

Lisätiedot #turvallinennaapuri -haasteesta:
Antti Karjalainen, yhteisöjohtaja, Kalliola, p. 046 921 0919
Markus Raivio, toiminnanjohtaja, Kukunori, p. 045 632 1973

Muista myös muun muassa  nämä maksuttomat auttavat puhelinpalvelut:

  • SPR:n auttava puhelin koronavirusepidemian aiheuttamiin huoliin ja murheisiin 0800 100 200 ma-pe klo 9-21
  • Nollalinja: 080 005 005 (24/7)
  • Naisten Linja: 0800 02400 (ma-pe kello 16-20), chat-palvelu verkkosivuilla auki ti-to kello 17-19 ja nettikirjepalvelu vuorokauden ympäri naistenlinja.fi.
  • Irti huumeista ry:n auttava 0800 98 066 arkisin 9-15 ja 18-21 (ei pe-illat).
  • Raitis Linja -palvelupuhelin numerossa 040 197 4935
  • Mielenterveyden keskusliiton neuvontachat ja vertaistukipuhelin
  • Kalliolan kohtaamischat

Jos hätä on akuutti, soita hätänumeroon 112.

Turvallinen naapuri FAQ – UKK

Olemme saaneet kysymyksiä liittyen Turvallinen naapuri -kampanjaan, joka on tehty koronakriisin aikaansaamaa tilannetta ajatellen. Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin:

Entä jos joku väärinkäyttää kampanjan ideaa ja onkin oikeasti turvaton naapuri?
Tämä on mahdollista – ihan kuten kaikessa ihmisten välisessä toiminnassa. Tässä on kuitenkin kyse nimenomaan naapuriavusta, joten oletettavasti mahdollisen väärintekijän henkilöllisyys olisi hyvin nopeasti selvillä. Tyypillisesti naapurin ovessa lukee hänen nimensä ja osoitekin on tässä tapauksessa tiedossa. Tästä syystä ajattelemme riskin olevan suhteellisen pieni.

Mitä jos ihmiset kokevat häpeää, kun he näkevät toisilla T-kirjaimen ikkunassa? Onhan perheen jännitteet hävettävä asia.
T-kirjain ei tarkoita, että sinulla pitää olla hätä, kun naapuriasi lähestyt. Se voi olla myös tuttavallisen hymyn osoitus tai vaikkapa kauppa-avun tarjoaminen. T-kirjain ei ole suunnattu erityisesti millekään ryhmälle. Olemme yhtenä esimerkkinä toki käyttäneet kireitä perhetilanteita.

Miksemme kehota ihmisiä kääntymään ennemmin ammattilaisen kuin naapurin puoleen?
Emme missään nimessä halua vähätellä ammattilaisten osaamista. Monimutkaisissa perhekriiseissä yksilö tai koko perhe tarvitsevat ehdottomasti ammattiapua. Kampanjan ideana on ehkä enemmän se, että naapuri voi osoittaa, ettei sulje silmiään eikä jätä avaamatta oveaan, jos ovikelloa soittaa hädässä tai avun tarpeessa oleva kanssanaapuri. Turvanaapurin edessä ei tarvitse hävetä tai peitellä tilannetta. Naapuri voi myös olla tukena esimerkiksi siinä, kun viranomaisapua pyydetään paikalle. Kun kyseessä on hätätilanne, jossa ihmisen terveys tai henki on vaarassa, kehotamme ensi tilassa soittamaan yleiseen hätänumeroon.

Miten määrittelemme turvallisuuden? Sehän on suhteellinen käsite ja jokainen kokee sen yksilöllisesti.
Lähdemme siitä, että jokaisen yksilöllinen kokemus on totta. Tätä kysymystä voisi toki miettiä filosofisesti, mutta uskomme, että monella kynnys avun pyytämiseen voi olla suuri ja niin sanottuja vääriä hälytyksiä on harvemmin kuin niitä tilanteita, joissa apu ja tuki on tarpeen.

Onko kampanja suunnattu myös lapsille? Onko hyvä, että lapsi hakeutuu tuntemattomien aikuisten kotiin?
Kampanjamainokset pyörivät ennen kaikkea sosiaalisen median kanavissa ja viesti on suunnattu perheille. Turvanaapurit voivat yhdessä esim. perheiden lasten kanssa askarrella T-kirjaimen ikkunaan tai oveen sekä kertoa samalla, miten tärkeää on auttaa, jos toinen ihminen tarvitsee apua. Muutoin näemme, että vastuun lapsesta kantaa aikuinen emmekä kehota yhtäkään lasta lähtemään naapurin mukaan tai menemään naapurin kotiin ilman vanhempien lupaa.