Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit istuvat uskona penkillä
Etusivu / Kalliolan vapaaehtoisia ohjaavat oman elämänsä Ronja Ryövärintytär ja huonoja vitsejä kertova aamuntorkku

Kalliolan vapaaehtoisia ohjaavat oman elämänsä Ronja Ryövärintytär ja huonoja vitsejä kertova aamuntorkku

Kalliolan vapaaehtoistoiminnan koordinoinnissa työparina työskentelevät Heidi Jokinen ja Eveliina Pasanen kertovat kokemuksia työstään ja mietteitään vapaaehtoistoiminnasta. Lue alta Heidin ja Eveliinan ajatuksia:

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Heidi

Ensin puheenvuoron saa vapaaehtoistoiminnan vastaava koordinaattori, Heidi Jokinen, joka on toiminut Kalliolassa jo vuodesta 2015. 
Heidi, mitä sinä haluaisit ihmisten tietävän vapaaehtoistoiminnasta? 

Olisi hienoa, jos vapaaehtoistoiminnan monimuotoisuutta ja rikkautta tuotaisiin enempi esille ja, että sitä myös hyödynnettäisiin rohkeammin eri toimialoilla. Vapaaehtoistoiminta on yksi niistä toimintamuodoista, jonka avulla ihmiset voivat päästä helposti ja maksutta kokeilemaan ja oppimaan uusia asioita, tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin, saavat onnistumisen kokemuksia ja usein itsetuntokin vahvistuu siinä samalla, kun huomaa osaavansakin jotakin, mitä ei ole edes tullut ajatelleeksi osaavansa tai edes tekevänsä ikinä. 

Mitä työhösi kuuluu?

Tärkein työtehtäväni on varmistaa, että vapaaehtoistoiminnalle asettamamme tavoitteet tulevat tehdyksi – näin lyhyesti sanottuna. 😊 Työni on pitkälti yhteistyö-, verkosto- ja kehittämispohjaista, mutta osallistun mielelläni myös ihan konkreettiseenkin työhön mahtavien vapaaehtoistemme kanssa. 

Mieleenpainuvin kokemus?  

Niitä on niin monta. Kun Suomeen tuli vuonna 2015 paljon turvapaikanhakijoita, aloitimme todella nopeasti vapaaehtoistemme kanssa uusien vapaaehtoisten rekrytoinnit ja lisäsimme suomen kielen opetusryhmien määriä. Se mieletön auttamisen halu sekä välittämisen ja ymmärryksen määrä, mikä vapaaehtoisissa oli, oli jotenkin niin koskettavaa ja vaikuttavaa, että edelleen mietin sitä, miten valtava määrä hyvän tekemiseen tähtäävää voimaa meissä ihmisissä on – etenkin silloin, kun ikäviä asioita sattuu läheisillemme. Lisäksi se, miten me kohtelimme näitä ihmisiä, palautui moninkertaisesti takaisin meille, kun useimmat heistä halusivat itsekin alkaa tekemään vapaaehtoistoimintaa. 

Mitkä ovat tulevaisuuden unelmasi työhön liittyen? 

Lisätä vapaaehtoistoimintaan yhteiskehittämisen mallia siten, että teemme vahvaa vapaaehtoistoimintaa yhdessä vapaaehtoisten, organisaation sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Kun erilaisia toimintoja aletaan ideoimaan, niin ihmisten, joille toimintaa ollaan järjestämässä, pitäisi olla vahvemmin mukana kaikissa prosessin eri vaiheissa. Uskon siihen, että erilaisten ihmisten osaamista ja voimavaroja yhdistämällä syntyy aina jotakin hyvää. 

Mikä supersankari olisit? 

Sellainen supersankari, jolla olisi pelkästään hyviä voimia muuttaa ikäviä asioita onnellisiksi ja aina uskoa siihen, että huomennakin on taas hyvä päivä. Lapsena ihailin tosi paljon vahvoja sankaritar-hahmoja, ehkä voisin olla sellainen, esim. Ronja Ryövärintytär.  

Entä minkälaisia ajatuksia toiminnasta on tiimin uudemmalla jäsenellä, Eveliina Pasasella, joka on ehtinyt toimia Kalliolassa vapaaehtoistoiminnan ohjaavana koordinaattorina viime lokakuusta lähtien?

Eveliina, mitä sinun työtehtäviisi kuuluu? 

Työskentelen Heidin työparina vapaaehtoistoiminnan koordinoinnissa. Päivittäiseen työhöni kuuluu erityisesti yhteydenpito meidän vapaaehtoisiin. Rekrytoin ja perehdytän meille uusia toimijoita, ohjaan ja tuen vapaaehtoisia sekä järjestän erilaisia koulutuksia ja virkistyksiä. Lisäksi viestin toiminnastamme ja päivittelen esimerkiksi verkkosivujamme sekä some-kanaviamme.  

Mikä on parasta työssäsi? 

Meillä on toiminnassa mukana ihan mahtavia ihmisiä, jotka toimivat vapaaehtoisina täydellä sydämellä ja omalla persoonallaan. Parasta työssäni on ehdottomasti se, että saan tehdä töitä tämän mainion porukan kanssa. Tärkeäksi koen myös sen, että saan olla mukana mahdollistamassa arvokasta toimintaa reilumman yhteiskunnan hyväksi. Se antaa työlleni merkitystä ja motivaatiota.  

Miten vietät vapaa-aikaasi? 

Vapaa-aikaani kulutaan normaalisti kuntosalilla, kirpputoreilla, museoissa, lukien ja retkeillen. Näin koronan aikaan olen toki joutunut keksimään myös uusia harrastuksia ja aloittanut muun muassa juoksun. Lisäksi toimin myös itse vapaaehtoisena.  

Millainen työkaveri olet? 

Olen mielestäni luotettava, avoin ja reilu työkaveri. Täydellinen ei toki kukaan ole, ja omana varjopuolenani ovat huonot vitsit ja aamu-unisuus.  

Lopputerveiset 

Vapaaehtoisena voit osallistua juuri sellaiseen toimintaan, jonka itse koet tärkeäksi ja mielekkääksi, ja juuri sellaisella tavalla, joka sinulle sopii. Kun toimintaa voi näin vapaasti suunnata omien näkemysten ja elämäntilanteiden mukaan, uskon, että jokaiselle löytyy mielekästä tekemistä vapaaehtoistoiminnan kentältä. Rohkeasti kokeilemaan! ❤️

Haluatko mukaan vapaaehtoistoimintaan? Lue lisää…