Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Vapaaehtoiset virkistyspäivään lähdössä laivan edessä
Etusivu / Katsaus vapaaehtoistoiminnan kevääseen

Katsaus vapaaehtoistoiminnan kevääseen

Tämän tekstin on kirjoittanut vapaaehtoistoiminnassa harjoittelijana ja tuntityöntekijänä syksyn ja kevään ajan toiminut Katariina.

Kesäloman kolkutellessa jo ovella, on hyvä tehdä pieni katsaus vapaaehtoistoiminnan kevääseen. Vapaaehtoistoiminnan perinteiset toiminnot ovat jatkuneet tänäkin keväänä, mutta uusiakin kokeiluja on tehty! Kevään aikana on ollut tapahtumia, ryhmätoimintaa, suomen kielen opetusta,  videoiden kuvausta, Sekasin-chat päivystämistä ja vapaaehtoisten tapaamisia. Uusia vapaaehtoisten on myös tullut mukaan. Kivaa virkistyspäivää Itämeren laineilla unohtamatta! 

Nyt kerron hieman mitä kaikkea meillä täällä onkaan tapahtunut!

Suomen kielen ryhmät

Makumarkoja suomeksi ryhmäläisiä

Viime syksynä alkaneen Makumatkoja suomeksi -ryhmän ideana on hauskan kokkailun ja leipomisen lomassa oppia suomen kielen sanastoa ja samalla kokeilla uusia ruokia ympäri maailmaa. Ryhmä on ollut aktiivinen ja suosittu ja tulee jatkumaan myös tulevana syksynä. 

Ryhmää vetävät mitä mainioimmat vapaaehtoiset! Tämän kevätkauden aikana ryhmässä on makumatkailtu mm. Italiaan, Kreikkaan, Koreaan ja Intiaan. Hauskoilta hetkiltäkään ei ole vältytty, kun suolainen piirakka leivottiin vahingossa makeaan pohjaan, hups! 

Myöskin viime syksynä alkanut Rento kielikahvila on nimensä mukaisesti rento paikka suomen kielen harjoittelemiseen. Vapaaehtoisten pyörittämä ryhmä tapaa keskiviikkoiltaisin Setlementtitalolla. Kielikahvilassa ei ole tasovaatimuksia, vaan jokainen on tervetullut. Ideana on, että jokainen pääsee käyttämään  ja kehittämään suomen kielen osaamistaan rennossa ympäristössä. 

Kielikahvilan suosio kasvoi kevään aikana hurjasti, jonka syy voi piillä YLE:n Pirjo-sarjassa, taikka ryhmää vetävissä ihanissa vapaaehtoisissa – ehkäpä molemmissa! Suosittuja puheenaiheita ja aktiviteettejä ovat olleet esimerkiksi ajankohtaiset tapahtumat ja juhlat, joita Suomessa ja maailmalla vietetään, sekä jo edellä mainittu Pirjo-sarja, Piirrä ja arvaa-peliä tietenkään unohtamatta! Kävijöitä on useista eri kulttuureista ja se tuokin keskusteluihin erilaisia näkökulmia. Voimme melkein taata, että kielikahvilassa jokainen oppii aina jotain uutta! Kielikahvilaan uudet vapaaehtoiset kuten myös kävijät ovat erittäin tervetulleita jälleen syksyllä. Molempien ryhmien osallistujat ovat kehuneet ryhmiä hauskaksi ja oivaksi tavaksi oppia suomea. Lisäksi vapaaehtoiset sekä ryhmien ystävällinen ilmapiiri on saanut kiitosta. 

Vapaaehtoistoiminnan kevät on pitänyt sisällään runsaasti suomen kielen opiskelua niin lähi- kuin etäopetuksen muodossa. Opetus toteutuu lähiopetuksena Setlementtitalolla, Pasilan ja Matinkylän Naapuruustaloilla, sekä etänä Zoomissa. Ryhmiä on yhteensä 8 ja ryhmiin lukeutuu alkeis-, jatko- sekä keskusteluryhmiä. 

Neljän vapaaehtoisen ohjaama läksykerho muutti kevään aikana Setlementtitalolta Diakoniaopistolle. Kerhossa tuetaan maahan muuttaneita perusopetuksen opiskelijoita kotitehtävissä.

Uusien ystävien lautapeli-ilta

Tämän kevään ja vapaaehtoistoiminnan uusin tulokas on lautapeliryhmä. Uusien ystävien lautapeli-illassa pelaillaan yhdessä lautapelejä ja pidetään hauskaa. Suosittuja pelejä ovat olleet Trivial Pursuit ja Huojuva torni! Vapaaehtoisen sanoja lainaten: “Näissä illoissa korostuu erityisesti yhteisöllisyys sekä se, miten tämänkaltainen toiminta tuo yhteen erilaisia ihmisiä.”

Sekasin-chat

Kalliolan vapaaehtoistoiminta aloitti yhteistyön Sekasin Kollektiivin kanssa viime syksynä. Kalliolan vapaaehtoiset toimivat Sekasin-chatin päivystäjinä kuunnellen ja keskustellen nuorten kanssa heitä painavista asioista.

Kalliolassa on yhteensä 20 Sekasin-päivystäjää ja tämän kevään aikana 100 nuorta on saanut keskusteluapua juuri meidän vapaaehtoisiltamme! Koska päivystäjänä saattaa kohdata myös haastavia tilanteita, järjestettiin Sekasin-chatin päivystäjille huhtikuussa ensimmäinen vertaistapaaminen. Siellä päivystäjinä toimivat vapaaehtoiset pääsivät kuulemaan ja jakamaan tuntemuksiaan päivystäjän tehtävästä, sekä siihen liittyvistä iloista ja haasteista. Vertaistapaaminen oli onnistunut ja järjestetään syksyllä uudelleen!

Jos nuorten auttaminen ja verkkovapaaehtoisena toimiminen kiinnostaa, voit olla yhteydessä vapaaehtoistoiminnan ohjaajaan Saaraan sähköpostitse: saara.olsbo@kalliola.fi

Toimintaa Naapuruustaloissa

Matinkylässä ja Pasilassa tekemistä järjestävät toimintatiimit ovat olleet kevään aikana aktiivisia. Aktiviteetit ovat vaihdelleet retkeilystä pihapeleihin. Molemmilla Naapuruustaloilla toimii myös Luetaan yhdessä-verkosto, jossa tuetaan erityisesti maahan muuttaneiden naisten kielitaitoa.

Matinkylässä vapaaehtoisten toimintatiimi on järjestänyt Menomaanantaita, jossa on tänä keväänä katsottu muun muassa elokuvia ja pelattu Mölkkyä. Erityisesti Mölkyn pelaamisen mahdollistaminen on saanut paljon kiitosta Naapuruustalon kävijöiltä sen aktiivisuuden ja toiminnallisuuden vuoksi!

Matinkylän Naapuruustalo on aktiivinen ja yhteisöllinen olohuone, jossa vapaaehtoiset järjestävät lisäksi tietoteknistä apua. Usein pulmat koskevat älylaitteiden käyttöä. Myös setlementtitalolla koko kevään pyörinyt Enter ry:n digitukiryhmä on ollut suosittu. 

Naapuruustalolla on myös tänä keväänä alkanut vapaaehtoisen toimesta kauneustuokiot, joissa meikataan ja keskustellaan ihonhoidosta. Vau! Kaiken tämän lisäksi naapuruustalon kävijät ovat päässeet nauttimaan vapaaehtoisten järjestämistä ihanista liikunnallisista Asahi tuokioista, sekä Fun and easy English -opetuksesta. 

Naapuruustalo Pasilassa vapaaehtoisPääsiäismunien maalaamistaten vetämä toimintatiimi toimii keskiviikkoisin. Pasilan toimintatiimin kevät on ollut täynnä erilaista tekemistä. Lautapelit, musavisa, pääsiäismunien maalaaminen, retket ja leffojen katselu ovat olleet osana Toimintatiimin kevättä. Retkiä on tehty Fazerin vierailukeskukseen Vantaalle, Talvipuutarhaan, Diakonissalaitokselle ja Päivälehden museoon. Apuna toimintatiimillä on ollut  Pasilan Naapuruustalon opiskelijat ja kieliharjoittelijat. Uudetkin vapaaehtoiset ovat tervetulleita! Tässä toiminnassa pääset suunnittelemaan kivaa tekemistä ja hyödyntämään omia vahvuuksiasi sekä käyttämään luovuutta.

Naapuruustalo Mellari sijaitsee Mellunmäessä. Mellarissa pyörii vapaaehtoisen ohjaama käsityöryhmä. Ryhmällä oli muun muassa neulegraffiti-projekti Mellunmäen ympäristössä ilahduttamassa ohikulkijoita. 

Kaikissa Naapuruustaloissa on myös kullanarvoisia naapuruustaloaktiiveja, jotka auttavat arjen pyörittämisessä ja toimivat suurena apuna tilanteessa kuin tilanteessa!

Tämä keväänä Naapuruustaloilla on myös kuvattu yhdessä vapaaehtoisten kanssa esittelyvideoita Kalliolan nettisivuille ja perehdytysmateriaaliksi. Videoita on tulossa mm. kielikaveripareista ja digituki-ryhmästä. 

Kielikaveritoiminta

Kielikaveritoiminta alkoi jälleen viime syksynä ja toiminnassa on tällä hetkellä yhteensä 23 aktiivista paria! Uusia kielikaveripareja tämän kevään aikana muodostui 11.

Kielikaveritoiminnassa tuetaan maahan muuttaneen suomen kielen oppimista mukavan tekemisen äärellä. Kielikaverit ovat käyneet yhdessä mm. kahvilla, museoissa, kalastamassa, saunomassa ja lukeneet kirjoja. Jos tällainen toiminta kuulostaa kivalta, niin uusia suomenkielisiä kielikavereita etsitään koko ajan! 

Kielikavereille järjestettiin toukokuussa vertaistapaaminen, jotta parit voisivat tavata yhteisen asian äärellä ja jakaa kokemuksiaan vertaistensa kanssa. Tapaaminen sai hyvää palautetta ja niitä onkin luvassa myös tulevaisuudessa!

Tapahtumat

400 pullaaMaaliskuussa Setlementtitalolla ja Naapuruustaloilla järjestettiin Naapuruus on tekoja-tapahtumia Ukrainan tukemiseksi. Setlementtitalon päätapahtumassa esiintyi mm. Vesta ja Marita Taavitsainen, jonka lisäksi tarjolla oli ruokaa sekä yhteisöllistä tunnelmaa. Kaikki tuotot lahjoitettiin Suomen Punaiselle Ristille. Vapaaehtoisvoimin leivottiin ja kokkailtiin myytäväksi herkullista linssikeittoa, mokkapaloja sekä yli 400 pullaa! 

Vapaaehtoisille järjestetty virkistäytyminen järjestettiin Royal Line-illallisristeilyllä! Yhteensä 34 henkilöä risteili kahden ja puolen tunnin ajan Helsingin saaristossa syöden hyvää ruokaa ja viihtyen. 

Kuukausittaiset vapaaehtoisten kahvituokiot Setlementtitalolla ovat olleet paikka, jossa tavata uusia sekä vanhoja tuttavuuksia eri toiminnoista. 

Kiitos ja kumarrus vapaaehtoisillemme tästä kevätkaudesta! Tekstistä tuli, mutta on paljon on ollut toimintaakin!