Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

kuvituskuva digitaalinen talo
Etusivu / Kulttuurialan tekijät ja sosiaalialan toimijat yhdistävät voimansa – ”Rakennamme yhdessä hyvinvoinnin digitalon”

Kulttuurialan tekijät ja sosiaalialan toimijat yhdistävät voimansa – ”Rakennamme yhdessä hyvinvoinnin digitalon”

Ajatuksena on koota saman virtuaalikaton alle ihmisiä kokoava ja monipuolisesti hyvinvointia edistävä yhteisöllinen digitalo. Tulevaan taloon sisältöjä tuottavat kulttuurialan sekä kulttuuria hyödyntävät sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat yhdessä.

”Kaapelitehdas on mahtava esimerkki fyysisestä olemassa olevasta talosta, jossa elää rinnakkain mieletön määrä erilaisia toimijoita. Tavoittelemme tässä samantyyppistä rinnakkaiseloa, mutta se tapahtuukin netin välityksellä ja on helposti saavutettavissa kenelle tahansa”, kuvailee Digitaalinen Hyvinvoinnin talo -hankkeen vetäjä Jaana Merenmies.

Hanketta osarahoittaa Uudenmaan liitto, joka on myöntänyt siihen Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määrärahaa. Merenmiehen mukaan tilausta suunnitellulle talolle on, koska monet nykyisistä digitaalisista hyvinvointia edistävistä ratkaisuista eivät ole käyttäjälähtöisiä. Lisäksi resursseja hukataan, kun palveluita tuotetaan erillään. Merenmies haluaakin hankkeensa kehitystyöhön mukaan kaikkia, jotka haluavat olla mukana rakentamassa yhteistä hyvinvoinnin digitaloa.

“Haluamme kuulla niin loppukäyttäjien kuin sisällöntuottajien tarpeita, odotuksia ja toiveita”, Merenmies jatkaa.

Koronakriisin tuomat rajoitukset ovat asettaneet luovien alojen toimijat hyvinvoinnin tuottajana haavoittuvaiseen tilanteeseen. Siksi tarvitaan uusia ratkaisuja myös tulevaisuutta varten. Korona-aika on syrjäyttänyt merkittävän osan ihmisistä ja yksinäisyys on lisääntynyt. Digitaalisen Hyvinvoinnin talon tavoittamat ihmiset saavat myös mahdollisuuden fyysisiin kohtaamisiin, joita sisältöjä tuottavat tahot tarjoavat.

Ajatuksena on, että talon sydän on Neighbourhood Space eli aula, jossa toivotetaan tervetulleeksi. Aulan kautta edetään erilaisiin tiloihin ja huoneisiin, joissa on tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä, tanssitunteja, keskustelutilaisuuksia, neuvontapisteitä, kielikursseja, runoesityksiä, festareita, messuja ja paljon muuta toimintaa, joka edistää hyvinvointia.

”Setlementtityömme juuret ovat Englannissa, jossa perustettiin 1800-luvun lopulla Neigbourhood House -tiloja. Pyöritämme Kalliolassa yhä 2020-luvulla naapuruustaloja eri pääkaupunkiseudun lähiöissä. Naapuruus on kärkiteemamme ja nyt pääsemme edistämään diginaapuruutta. Tässä on mukana kumppanit, joiden kanssa vallitsee ihana naapuruuden henki”, iloitsee yhteiskunnallista työtä tekevän Kalliolan toiminnanjohtaja Heidi Nygren.

”Myrskyryhmälle on tärkeää olla mukana, koska tavat, jotka edistävät taiteen ja erityisesti tanssin saavutettavuutta ovat meille merkityksellisiä. Yhdistyksen toiminta pohjautuu vahvasti kulttuuriseen vanhustyöhön ja kulttuuristen oikeuksien edistämiseen”, sanoo Taiteen edistämisen yhdistys Myrskynsilmä ry:n tuottaja Mervi Leivo.

“Yhteisöllinen elokuvaklubitoiminta tarvitsee digitaaliset ratkaisuja, joilla erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset pääsevät helposti osallistumaan matalalla kynnyksellä” sanoo viestijä Roosa Lindholm Open Cinema Finlandista, joka edistää ihmisten välistä vuoropuhelua ja vahvistumista elokuvan avulla yhteisöllisesti.

“On tärkeää olla mukana rakentamassa taloa, jotta voimme entistäkin paremmin huomioida mielenterveys- ja päihdetoipujien tarpeet sekä tukea heidän digiosallisuuttaan. Samalla tuomme kokemusasiantuntijoiden ja toipujien äänen hankkeeseen”, sanoo Lilinkotisäätiön avoimen toiminnan toiminnanohjaaja Laura Klein.

”On merkityksellistä olla mukana tekemässä Hyvinvoinnin taloa ja saada hyvinvointia edistävät luovan alan palvelut esiin helpolla ja mukavalla tavalla”, sanoo toimitusjohtaja Marja Jähi-Salo Amusa Suomi Oy:sta, joka tuottaa digitaalista, taiteen ja kulttuurin palvelutarjonnan saatavuutta edistävää Jakoon.fi -palvelua.

Lisätiedot medialle sekä mukaan haluaville:

Jaana Merenmies

jaana.merenmies@kalliola.fi

040-846 5056

DigitaalinenHyvinvoinninTalo_logo_kaikki