Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Meri-Rastilan Torijuhlissa luodaan yhteistä tilaa 23.9.

Meri-Rastilan Torijuhlissa luodaan yhteistä tilaa 23.9.

Meri-Rastilan torijuhlat järjestetään lauantaina 23.9. kello 13–17 Meri-Rastilan torilla. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda naapurustoa yhteen sekä luoda elävää kaupunkikulttuuria Meri-Rastilaan. 

Torijuhlan aikana luodaan muun muassa yhteisötaideteos torin muuriin, jaetaan tarinoita omasta elämästä pop-up -kahvilassa, pidetään taidetyöpaja nuorille sekä jutellaan naapuruston kanssa alueen ilmiöistä. Torilla järjestetään myös kirpputori sekä jaetaan ilmaisia pistokkaita.

Tapahtuma on osa taiteen ja kulttuurin avulla tehtävää kaupunkiuudistushanketta, jossa Vuotalo on rahoittajana.

Yhteisötaidetta asukkaiden iloksi

Meri-Rastilan torijuhlissa järjestetään taidetyöpaja, jossa lapset ja nuoret voivat kuvittaa omaa asuinaluettaan taiteilija-muotoilija Päivi Raivion johdolla. Työpaja on osana torin alueen elävöittämistä, johon kuuluu istuskelu, vehreys ja tilataide.

— Helsingin kaupungin strategiassa taide ja kulttuuri on todettu tärkeiksi elementeiksi ympäristön viihtyisyyden ja turvallisuuden luomiseksi. Tätä me haluamme myös Meri-Rastilassa toteuttaa ja työstää alueen nuorille ja lapsille tärkeitä aiheita yhdessä, Raivio toteaa.

Kalliolan kansalaisopisto on taas luomassa yhteisötaideteosta torin muuriin. Kalliolan opiston taidepedagogi Emilia Linnavuori ohjaa yhteisöllisen taideteoksen tekemistä. Merirastilalaiset ovat tervetulleita jättämään oman kädenjälkensä asuinalueensa katukuvaan.

— Opettajana minulle on tärkeää luoda tila, joka on ei-suorittava, salliva, inhimillinen ja vuorovaikutuksellinen. Olen kiinnostunut taiteellisesta prosessista ja siitä, mitä taiteen tekemien voi tekijälleen antaa, Linnavuori sanoo.

Naapuruston tarinoita esille

Torijuhlissa Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum pitää pop-up-kahvilaa, jossa asiakas voi kahvia ja keksiä vastaan kertoa tarinoita elämästään.

— Jututamme Meri-Rastilan asukkaita heidän kokemuksistaan, toiveistaan ja unelmistaan liittyen heidän asuinympäristöönsä. Mikä olisikaan luontevampi paikka kerätä ihmisten tarinoita kuin kahvitellessa, Story Sharing Universumin tuottaja Max Bremer toteaa.

Tapahtumaan osallistuu myös Kalliolan Naapuruusbussi, joka oli kesän aikaan useampaan otteeseen Meri-Rastilan torilla kohtaamassa ja tuomassa naapurustoa yhteen. Naapuruusbussi on Kalliolan uusi jalkautuvan naapuruustyön kokeilu. Torijuhlilla bussilta saa kahvia ja pientä purtavaa keskusteluseuraa vastaan.

Avoimia ovia ja kiertotaloutta

Torilla järjestetään päivän aikana myös kirpputori, jonne kuka vain tulla maksutta myymään tarpeettomia tavaroitaan. Lisäksi torijuhlassa jaetaan kultaköynnöksen pistokasta naapurustolle ja kaikille halukkaille. Pistokkaiden mukana annetaan hoito-ohjeet sekä autetaan istuttamaan kasvit istutusruukkuihin. Mullat ja istutusruukut löytyvät paikan päältä.

Torijuhlassa voi tutustua alueen toimijoihin. Torin laidalla sijaitseva Saalem-seurakunnan Ankkuripaikassa on päivän aikana avoimet ovet. Myös Vuosaaren evankelis-luterilaisen seurakunnan diakoni ja alueen sosiaalitoimen yhdyskuntatyöntekijä jalkautuvat torille.


Lisätiedot

Päivi Raivio, puh. 050 466 8312
Markus Luukkonen, Story Sharing Universum, puh. 050 541 2077
Mari Vakkilainen, Kalliolan kansalaisopisto, puh. 050 307 6139
Kulttuurituottaja Tiina Tenkanen. Vuotalo, puh. 040 487 2167