Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Tizita tuo eritrealaisen kahvikulttuurin ja ihmiset yhteen Setlementtitalon aulaan

Tizita tuo eritrealaisen kahvikulttuurin ja ihmiset yhteen Setlementtitalon aulaan

Setlementtitalon aulaan aukeaa 22.11. uusi eritrealainen kahvila-ravintola Tizita. Tizitan taustalla olevat Zecariaksen veljekset ja heidän ystävänsä Merhawi eivät tarjoa pelkästään eritrealaista kahvielämystä vaan haastavat ihmiset myös aidosti kohtaamaan toisiaan. Tizita on auki alkuun ma–pe klo 10–16 pelkkänä kahvila, mutta laajentaa aukiolonsa vuoden 2024 alussa myös viikonloppuihin ja ilta-aikaan, jolloin tarjolla on myös abessinialaista ruokakulttuuria ja kahviseremonioita. 

Eritrea ja Etiopia ovat ennen olleet yksi ja sama Abessinia, josta myös itse kahvipensas on kotoisin. Kahvi ei ole pelkkä kahvi alueella, vaan se on jokapäiväinen seremonia – hetki, jonka äärelle pysähdytään.

“Eritreassa ja Etiopiassa kahvi paahdetaan ihmisten edessä ja tuoksutetaan pannulla, jonka jälkeen se kaadetaan saviruukuista kuppeihin. Se on herättävä kokemus. Ihan samanlaisiin seremonioihin Tizitassa ei ryhdytä, vaan meille tulee oma versio tästä”, kertoo kahvilan yrittäjä Wintom Zecarias.

Tizitaan on tuotu paljon elementtejä eritrealaisesta ja etiopialaisesta kulttuurista kahvin tarjoiluun tarkoitetuista saviruukuista lähtien. Itse nimi Tizita on kiedottu kahvilan konseptiin.

“Tizita tarkoittaa kaipuuta tai kaihoa mutta myös musiikkityyliä. Meillä se näkyy kaipuuna tiettyyn estetiikkaan ja kaipuuna päästä johonkin matkalle keskellä talvea – näihin molempiin pyrimme vastaamaan Tizitassa etiopialaisesta jazz-musiikista lähtien,” täsmentää Filmon Zecarias, toinen yrittäjäveljeksistä.

Päivällä pysähdytään kahvin äärelle, illalla jaetaan ruokia ystävien kanssa

Wintomilla, Filmonilla ja Merhawilla on pitkä ura ravintola-, kahvila- ja teknologia-alan yrittäjinä. Kahvielämyksen lisäksi Tizita tulee tarjoilemaan kahvin kylkeen erilaisia leivonnaisia, lounasaikaan simppeliä lounasta sekä illasta etiopialaista ruokaa etiopialaisen jazzin siivittämänä. Kahvilaa on mahdollista varata myös yksityistilaisuuksiin.

“Haluamme tuoda abessinialaista ruokakulttuuria kaikkine upeine mausteineen vahvemmin esille, mutta konstailemattomasti ja taskuystävällisesti”, toteaa Wintom.

“Me haluamme olla paikka, johon voi tulla nauttimaan viipyilevästä kahvihetkestä tai illallisesta, joka parhaimmillaan kirvoittaa yleviä ajatuksia”, lisää Filmon.

 

Ei pelkkä kahvila, vaan myös kokeilu tuoda ihmisiä yhteen

Tizitan yrittäjien intohimona on kehittää konsepteja, joilla tuodaan ihmisiä yhteen sekä ilahdutetaan ja synnytetään lämpimiä muistoja – ilman, että se tuntuu pakkopullalta. Tizita on heidän omien sanojen mukaan ensimmäinen “testilaboratorio”.

“Ruoka, kahvi, ystävällisyys ja musiikki toimivat oivana keinona tavoitteemme saavuttamiseksi. Kahvi on ikään kuin rauhanpiippu, joka kokoaa ihmiset yhteen”, kertoo Filmon.

Tizitan yrittäjät haluavat mukaan myös pelillistämistä. Ihmiset voisivat tutustua toisiinsa kahvilassa sosiaalisten kahvipelien muodossa. Kahvilassa on myös mahdollisuus tarjota kahvit tuntemattomalle: asiakas voi maksaa etukäteen ilmaiset kahvit sitä tarvitsevalle.

“Ihmiset ovat liikaa omissa poteroissaan, pirstaloituneina. Me olemme lopulta enemmän samanlaisia, kuin erilaisia. Haluamme Tizitassa juhlistaa ihmisyyttä ja kohtaamisia ruoan ja juoman äärellä”, toteaa Filmon.

Setlementtitalo paikkana oli itsestään selvä valinta yrittäjille.

“Halusimme paikkaan, joka jakaa meidän arvomme ja haluaa rakentaa yhteisöllisyyttä. Täällä virtaa kaikenlaista elämää ja me haluamme tuoda osamme siihen.”