Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Toivo on tekemistä vaille totta

Toivo on tekemistä vaille totta

Kalliolan Vahvasti tukien -kuntoutuksen yhteisövalmentaja Kaisa Liinanto kirjoitti toivon ylläpitämisestä kertovan tekstin osana Kalliolan Naapuruuden tekoja -juttusarjaa. Naapuruuden tekona Kalliola järjesti lauantaina 19.3.2022 myös Naapuruus on tekoja – Ukrainan tukitapahtuman setlementtitalolla sekä useita pienempiä tapahtumia naapuruustaloissa ympäri pääkaupunkiseutua. 

Mummoni syntyi 1920. Hän olisi voinut kertoa meille lapsenlapsilleen puutteen, köyhyyden, raatamisen, sodan ja kurjuuden värittämistä vuosista. Mutta mummo valitsi toisin. Hän kertoi ystävistä, onnistumisista, hauskoista tapahtumista, rakkaudesta ja kauneudesta. Vastoinkäymiset olivat vieneet paljon, mutta toivoa ja toimintakykyä ei. Hän viljeli, kasvatti, kylvi, kitki, lypsi, niitti, harvensi, kasteli, kouli, möyhi, kuokki, hoivasi, silitti, halasi, hieroi, opasti, ompeli, kutoi, neuloi, parsi, hillosi, mehusti, säilöi, vatkasi, vaivasi, keitti, paistoi, raastoi, perkasi, pilkkoi, tiskasi, pyykkäsi, kierrätti, askarteli, auttoi, peitteli, leikki, kuunteli, jutteli, lohdutti, rukoili, tarinoi ja nauroi. ”Näetkö pilvessäsi kultareunan tänään” hän sanoi, kun murehdin omia kasvukipujani.

Maailman myllertäessä ympärillämme uhkaavana on toivolle tarvetta enemmän kuin aikoihin. Ammennan mummoni opeista ja ajattelen, että toivon siemen on toiminnassa: pidän yllä tavallista arkea lapselleni. Osallistuin Kalliolan Ukrainan hyväksi järjestetyn varojenkeräystapahtuman järjestämiseen. Nautin pitenevistä päivistä, kevään merkeistä ja ystävien tapaamisista. Pidän itseni ajan tasalla mutta vältän jatkuvaa ruudun tuijottamista. Lahjoitan rahaa ja tarvikkeita keräyksiin. Käyn Kalliolan opiston poplaulutunnilla. Tanssin. Tarkistan kodin ruoka- ja tarvikevarastot ja teen täydennyksiä. Kysyn naapurilta, työkaverilta ja ystävältä kuulumisia ja etsin yhteisiä ilon aiheita. Jaan eteenpäin vain luotettavaa tietoa ja sitäkin rajatusti ja tarkkaan harkiten. Nauran. Haaveilen ja teen mukavia suunnitelmia: avantouinti kiinnostaa. Myöhemmin keväällä ajattelin käydä istuttamassa perunat mummolan peltoon. Pellossa itää silloin pottujen mukana myös toivo.

Kirjoittanut Kaisa Liinanto

Kaisa on Kalliolan Vahvasti tukien -kuntoutuksen ilmaisuvoimainen innostuja. Vastaavana yhteisövalmentajana työskentelevän Kaisan vankkumaton rakkaus toipumisorientoituneeseen aikussosiaalityöhön ei horju, vaikka kulisseista kurkkii hänen pitkäaikainen salarakkaansa: viestintä.

Tutustu henkilön kirjoituksiin