Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Vapaaehtoisena Kalliolassa: Kaija Salmi

Vapaaehtoisena Kalliolassa: Kaija Salmi

Kuka olet?

Olen Kaija Salmi ja vedän suomen kielen keskustelukerhoa Pasilan asukastalolla. Olen tätä nykyä eläkkeellä ja sen myötä on ollut paremmin aikaa vapaaehtoistyölle.

Aiemmin olen toiminut samoissa hommissa setlementti Louhelassa Järvenpäässä. Siellä kävin maahanmuuttajakoulutuksen, vapaaehtoistoiminnan peruskoulutuksen ja maahanmuuttajakummikoulutuksen. Meillä onkin mieheni kanssa Järvenpäässä kaksi kummipoikaa, jotka ovat kotoisin Afganistanista ja Eritreasta.

Kun muutimme runsas vuosi sitten Helsinkiin, kysyin Louhelasta, mikä olisi täällä vastaava paikka. Sain vinkin Kalliolan setlementistä ja huomasin, että tänne etsittiin suomen kielen ryhmälle vetäjää. Sitä kautta päädyin Pasilan asukastalolle.

Miksi vapaaehtoistyö?

Asuin vuonna 2015 runsaan vuoden Etelä-Ranskassa Toulousessa. Sain itse kokea sen, millaista on olla ulkomaalaisena vieraassa maassa pidemmän aikaa. Siellä opiskellessani ranskaa tutustuin useisiin maahanmuuttajiin ja pakolaisiin, ja sain paljon ystäviä muista ulkomaalaisista. Huomasin, että ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia. Meillä on samat ilot ja surut.

Kun palasimme Suomeen, Järvenpään kaupunki oli juuri ottanut vastaan noin sata pakolaista.  Ajattelin, että nyt on hieno tilaisuus päästä auttamaan ihmisiä ja saada itse hyvää mieltä ja tunteen, että kuuluu johonkin ryhmään.

Parasta Kalliolassa?

Pasilan asukastalolla on paljon eritaustaisia ja -ikäisiä ihmisiä. Kaikki ihmiset, joita olen tavannut, ovat olleet ystävällisiä, kiireettömiä ja hyväntahtoisia. Täällä ei ole eriarvoisuutta tai vihapuhetta, vaan kaikki ovat sellaista yhtä ystäväjoukkoa.

Olen saanut täällä vapaaehtoistyöstä paljon hyvää mieltä ja uusia tuttavuuksia. Olen myös päässyt tutustumaan eri kulttuureihin.

Mieleenpainuvin kokemus?

Olen painottanut oppitunneilla toiminnallista kieltenoppimista ja meillä on ollut esimerkiksi pelitapahtumia ja ne ovat olleet mieleenpainuvia. Olemme pelanneet esimerkiksi Aliasta. On ollut tosi hauskaa ja sydäntä lämmittävää, miten ihmiset heittäytyvät täysillä peliin mukaan vaikkeivat osaisi suomea montaakaan sanaa.

Haluatko mukaan vapaaehtoistoimintaan? Lue lisää…