Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Vapaaehtoisena Kalliolassa: Matti Pihkala

Vapaaehtoisena Kalliolassa: Matti Pihkala

Kuka olet? Mitä teet Kalliolassa? 

Olen Matti Pihkala, 68, Vantaalla asuva eläkeläinen. Jäin eläkkeelle Kalliolan setlementin henkilöstöjohtajan tehtävästä 2016. Koulutukseltani olen VTK 1977 Helsingin yliopistosta.

Aloitin Kalliolan vapaaehtoisena Sandelsissa, sen seniorien tietotuvassa vuonna 2016. Toimin Enter ry:n senioreille digitukea antavana vertaisohjaajana jo kuudetta vuotta. Opastuspaikkoina ovat Kalliolan setlementtitalo ja Töölössä sijaitseva Senioritalo Sandels, missä oli aiemmin myös Kalliolan toimintaa. Toki nyt koronan takia olemme tauolla.

Miksi haluat olla mukana vapaaehtoistoiminnassa?

Vapaaehtoistoiminta antaa tilaisuuden erilaisten ihmisten kohtaamiseen ja mahdollisuuden kehittää itseään ja osaamistaan samalla kun pystyy auttamaan toisia. Sosiaaliset kontaktit ovat minulle tärkeitä ja mahdollisuus rytmittää eläkeläisen arkea on myös mukava asia.

Mitä olet itse saanut vapaaehtoistoiminnasta?

Olen saanut uusia ystäviä sekä opastajista että opastettavista. Olen myös oppinut uusia tietoteknisiä taitoja ja kuullut ja oppinut paljon ihmisluonnosta. Myös vapaaehtoistyön tunnetuksi tekeminen ja sen ”sissimarkkinointi” on kiehtovaa.

Mieleenpainuvin hetki?

Yksi mieleenpainuvimmista oli se, kun Sandelsissa lähes 90-vuotias ja melkein sokea nainen sai lopulta tabletillaan soitetuksi Skype-puhelun Nepalissa kehitysyhteistyössä olevalle tyttärentyttärelle. Voi sitä molemminpuolista riemua!

Parasta Kalliolassa? 

Kalliolan moninaisuus ja syvät juuret. Kalliolan arvomaailman kestävyys ja sillanrakentajan rooli jo yli 100 vuoden ajan. Hienoja ihmisiä ja kohtaamisia, rohkeita kokeiluja, mutta myös sopiva määrä ”rosoisuutta”.

Miten korona on vaikuttanut vapaaehtoisuuteesi?

Koronatilanteen ja rajoitusten vaihdellessa olen ollut joko tauolla tai lähiopastuksessa. Viime syksy meni marraskuulle asti lähiopastuksena huolellisin turvatoimin (maskit, käsidesit, turvavälit, osallistujamäärärajoitteet ym.). Nyt ollaan taas tauolla, mutta opastusta jatketaan etäyhteyksin, joskin itse tätä vasta harjoittelen.

Kovasti kuitenkin kaipaan lähiopastuksia, koska monet autettavamme kaipaavat kipeästi digitukea, eikä monilla ole valmiuksia tai uskallusta etänä tapahtuvaan opastukseen. Kipinää ja osaamista on opastustauon aikana kuitenkin pidetty erilaisissa koulutuksissa ja tapaamisissa mm. Zoomissa ja Teamsissa – myös Kalliolan vapaaehtoisten virtuaalitapaamisissa.

Lopputerveiset:

Lopuksi haluaisin vielä jakaa Suomen Mielenterveysseura Mieli ry:n johtavan asiantuntijan Meri Larivaaran vinkit korona-aikaan:

  • Virkistäydy kulttuurilla
  • Ota oppia kevään valosta
  • Huumori mukaan
  • Ennakoimalla mielenrauhaa
  • Haaveile ensi kesästä
  • Perusta koronaperhe
  • Rakenna koronakupla
  • Aktivoi koulupiirikupla
  • Opettele sietämään erilaisuutta
  • Opettele ymmärtämään tunteitasi

Haluatko mukaan vapaaehtoistoimintaan? Lue lisää…