Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Palvelut / Rikostaustaisten kuntoutus / Koulutukset vangeille

Koulutukset vangeille

Haluatko oppia uusia taitoja ja parantaa elämänlaatuasi? Haluatko oppia digiperustaitoja, suomen kieltä tai oletko kiinnostunut hyvinvoinnista? Jos vastasit kyllä, nämä työpajat ovat sinulle!

Toiminta on suunnattu vankeustuomiota suorittaville vangeille, jotka haluavat vahvistaa perustaitojaan ja valmistautua paremmin yhteiskuntaan palaamiseen. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Helsingin ja Suomenlinnan vankiloiden kanssa. Tavoitteena on kehittää perustaitovalmennuksen mallia, jota voidaan soveltaa myös muissa vankiloissa.

Mitä voit opiskella?

vanha tietokone tummalla taustalla, päällä teksti: kun sun mielestä atk on edelleen pätevä termi

Digitaidot

  • Digiperusteet
  • Tekstinkäsittelyn perusteet
  • Esitysgrafiikan perusteet
  • Taulukkolaskennan alkeita
  • Digitaalisen viestinnän ja ryhmätyöskentelyn perusteet (mahdollisuuksien mukaan)

Digityöpajassa pääset kehittämään digitaitojasi käytännönläheisesti ja omaan tahtiisi. Sinun ei tarvitse sopeutua muiden vauhtiin, vaan voit keskittyä siihen, mikä sinua kiinnostaa ja haastaa. Opettaja on tukenasi koko ajan ja antaa sinulle yksilöllistä ohjausta ja palautetta. Digityöpaja sopii kaikille, jotka haluavat oppia uutta ja parantaa digiosaamistaan.

käsi pitelee kynää ruutuvihkon päällä, kuvan päällä teksti: opi suomea

Suomen kieli, luku- ja kirjoitustaito

Opiskelu alkaa lyhyellä orientaatio- ja infotyöpajalla, jossa määritetään ryhmän taso. Jos ryhmässä on todella eri tasoisia opiskelijoita, voidaan harkita ryhmän jakamista tasoryhmittäin. Orientaatio- ja infotyöpajaan tuodaan esimerkkejä eri ryhmien tasoisista teksteistä.

Osaamistasot jaetaan kahteen:

  1. Luku- ja kirjoitustaidon vahvistaminen: aakkoset ovat opiskelijalle jossain määrin tuttuja, tai hän osaa ne jo hyvin, mutta lukeminen on vielä vaikeaa ja hidasta. Käsitellyt tekstit ovat hyvin lyhyitä, eikä niiden lukeminen vaadi kovin paljoa lukutaitoa. Esimerkkinä tavallisimmista teksteistä olisivat lyhyet tekstiviestit ja niihin vastaaminen.
  2. Tekstien ymmärtäminen ja tuottaminen:  Opiskelija lukee jo ymmärrettävästi tekstejä, mutta hän tarvitsee apua pidempien kokonaisuuksien hahmottamiseen. Tekstit ovat pidempiä, ja ymmärtäminen vaatii jo enemmän suomen kielen osaamista.

Kursseilla teemoina ovat esimerkiksi arkielämän asiointiin tai opiskeluun ja työhön liittyvä sanasto. Lisäksi pyritään opiskelijakohtaisesti miettimään minkälainen sanasto häntä hyödyttäisi eniten.

Mies kasvot kohotettuna aurinkoa kohti, kuvan päällä teksti: mielenrauhaa ja hyvinvointia

Hyvinvointipajat

  • Vuorovaikutus- ja hyvinvointitaidot
  • Etsitään tapoja vahvistaa omaa hyvinvointia mm. taiteen keinoin.

Hyvinvointityöpajat starttaavat syyskaudella 2024, sisällöt täsmentyvät kevään 2024 aikana ja ne julkaistaan tällä sivulla.

ihminen kävelee matalassa heinikossa, kuvan päällä teksti tervetuloa mukaan

Työpajoihin ilmoittautuminen on helppoa! Voit ottaa yhteyttä vankilan henkilökuntaan ja ilmoittaa kiinnostuksesi osallistua. He kertovat sinulle tarkemmin ilmoittautumisohjeista ja aikatauluista.

Työpajoissa otetaan huomioon sinun erityiset lähtökohtasi, tarpeesi ja tavoitteesi. Voit edetä omaan tahtiisi ja saada henkilökohtaista tukea ja palautetta.

Sinulla on myös mahdollisuus näyttää osaamisesi näissä aiheissa ja saada niistä osaamismerkkejä ja opintopisteitä, jotka todistavat oppimistasi ja osaamistasi.

Lisätietoja toiminnasta

Petra Åhlström, projektiasiantuntija, puh. 050 4759 839,  petra.ahlstrom@kalliola.fi

Kalliola logo

 

Rahoittaja

Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

 

Joustavia koulutuksia erilaisiin elämäntilanteisiin

Uusi koulutusmalli, jossa opetussisällöt ja toteutustavat muotoillaan joustavasti osallistujien elämäntilanteiden mukaan. Yhdessä yhteisöjen kanssa suunnitellut koulutukset helpottavat arjessa ja työelämässä selviytymistä.