Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Alue- ja kuntavaalit | Setlementtiliikkeen ratkaisut ja tavoitteet

Alue- ja kuntavaalit | Setlementtiliikkeen ratkaisut ja tavoitteet

Hyvinvoivat ja aktiiviset ihmiset ovat hyvinvointialueen ja kunnan etu

Suomalainen setlementtiliike rakentaa yhteisöllistä, oikeudenmukaista ja kestävää yhteiskuntaa yli sadan vuoden kokemuksella ja 31 setlementin ja Setlementtiliiton voimin. Olemme vahvasti mukana ihmisten arjessa ja tarjoamme ratkaisuja hyvinvoinnin, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Tartumme isoihin ongelmiin, kuten segregaatioon ja yksinäisyyteen. Tarjoamme tehokkaita palveluja ja toimintamuotoja kaikille, erityisesti heikoimmassa asemassa ja vaikeissa elämäntilanteissa oleville ihmisille.

Mikäli ihmiset jäävät tulevaisuudessa ilman järjestöjen tuottamaa tukea tai osallisuuden mahdollisuuksia, se heijastuu koko yhteiskuntaan. Yksinäisyys, osattomuus ja vaikuttamismahdollisuuksien puute johtavat pahoinvointiin, syrjäytymiseen, mielenterveysongelmiin ja erilaisiin haitallisiin ilmiöihin. Kiusaaminen, työttömyys, syrjintä ja elämän kriisitilanteet voivat kasautua, jos tukea ei ole saatavilla ajoissa. Tämä lisää inhimillistä kärsimystä ja kasvattaa myös alueille koituvia sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Kunnan ja hyvinvointialueen tehtävänä on huolehtia siitä, että jokainen asukas saa tarvittavaa tukea ja voi elää aktiivista, merkityksellistä elämää.

Alue- ja kuntavaaleissa 2025 haluamme nostaa esiin neljä keskeistä tavoitetta, jotka vahvistavat paikallisyhteisöjä ja luovat hyvinvointia kaikille.

1. Paikkoja yhteisöllisille kohtaamisille

Tavoite: Jokaisessa kunnassa ja hyvinvointialueella on turvallisia ja saavutettavia tiloja, joissa ihmiset voivat kohdata, osallistua ja vaikuttaa.

Ratkaisumme: Setlementit tarjoavat monitoimisia yhteisötiloja, joissa vahvistetaan hyvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä. Kunnan tuki on välttämätöntä yhteisöllisten kohtaamispaikkojen kehittämisessä ja ylläpidossa. Esimerkiksi Kalliolan naapuruustaloilla oli vuonna 2024 yli 10 000 käyntiä, joissa kokoonnuttiin mm. taiteen, musiikin, liikunnan, kulttuurin, tapahtumien ja vertaistukiryhmien ympärille. Naapuruustaloilla on lievennetty yksinäisyyttä, poistettu ennakkoluuloja sekä rakennettu siltoja erilaisten ihmisten välille.

Toimenpiteet kunnille ja alueille sekä niiden ehdokkaille:

  • Varaavat ja rahoittavat tiloja yhteisölliselle toiminnalle.
  • Ottavat järjestöt ja asukkaat mukaan tilojen suunnitteluun ja kehittämiseen.
  • Sisällyttävät yhteisölliset tilat osaksi kunnan hyvinvointistrategiaa.

2. Ennaltaehkäisevät palvelut ja matalan kynnyksen tuki osaksi alueen perustoimintaa

Tavoite: Kunta ja hyvinvointialue panostaa ennaltaehkäisevään työhön ja varmistaa matalan kynnyksen tuen saatavuuden.

Ratkaisumme: Setlementit tarjoavat palveluja nuorten tukemiseen, ikääntyneiden hyvinvoinnin lisäämiseen, maahanmuuttajien kotouttamiseen ja vaikeisiin elämäntilanteisiin. Vuonna 2024 Kalliolassa mm. ehkäistiin rikollisuutta, pitkäaikaistyöttömyyttä ja yksinäisyyttä, kun 110 henkilöä osallistui rikostaustaisten kuntoutukseen, yli 400 asiakasta kävi työllisyyttä tukevissa koulutuksissa sekä yli 9500 ihmistä osallistui erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin.

Toimenpiteet kunnille ja alueille sekä niiden ehdokkaille:

  • Ottavat järjestöjen ennaltaehkäisevät palvelut osaksi hyvinvointisuunnitelmia.
  • Rahoittavat järjestöjen tarjoamia matalan kynnyksen palveluja.
  • Edistävät järjestöjen ja kunnan sekä hyvinvointialueen yhteistyötä palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

3. Vapaan sivistystyön merkitys hyvinvoinnille ja osallisuudelle

Tavoite: Kunta panostaa vapaan sivistystyön saavutettavuuteen ja kehittämiseen osana hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamista.

Ratkaisumme: Setlementtiliikkeen 13 kansalaisopistoa ja kolme kansanopistoa tarjoavat elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, jotka tukevat hyvinvointia ja osallisuutta. Useilla pienillä paikkakunnilla kansalaisopistot voivat olla ainoa vapaa-ajan toiminnan tarjoaja. Vuonna 2024 Kalliolan kansalaisopistossa oli 5930 opiskelijaa ja yli 500 kurssia. Opiston kurssit eivät tarjoa pelkästään mielekästä tekemistä edullisesti, vaan ne opettavat uusia taitoja, tukevat elinikäistä oppimista matalalla kynnyksellä sekä tarjoavat paikkoja tutustua ihmisiin.

Toimenpiteet kunnille ja alueille sekä niiden ehdokkaille:

  • Varmistavat kansalaisopistojen ja vapaan sivistystyön rahoituksen.
  • Tukevat sivistystyön saavutettavuutta esimerkiksi tarjoamalla tiloja ja viestintätukea.
  • Ottavat kansalaisopistot mukaan hyvinvointi- ja osallisuusstrategioihin.

4. Kaikkien ääni kuuluviin

Tavoite: Vahvistetaan asukkaiden osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Ratkaisumme: Jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua päätöksentekoon ja yhteisön kehittämiseen. Alueelle tulee luoda rakenteita ja toimintamalleja, jotka vahvistavat asukkaiden ääntä. Esimerkiksi Kalliola yksistään tavoitti vuonna 2024 reilusti yli 10 000 ihmistä ja tuki vaikutusmahdollisuuksien paranemista tukemalla hyvinvointia, osallisuutta ja tiedonsaantia.

Toimenpiteet kunnille ja alueille sekä niiden ehdokkaille:

  • Perustavat ja tukevat asukasfoorumeita ja osallistavia budjetointimalleja.
  • Ottavat haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon.
  • Käyttävät järjestöjen asiantuntemusta osallisuutta edistävissä hankkeissa.

Näiden tavoitteiden toteuttaminen vahvistaa paikallisyhteisöjä ja luo hyvinvointia kaikille alueen asukkaille.

Setlementtiliike on kokenut kumppani kunnille ja hyvinvointialueille – yhdessä rakennamme hyvinvoivaa ja kestävää Suomea. Alue- ja kuntavaaleissa 2025 teemme työtä sen eteen, että Suomessa on tilaa yhteisöllisyydelle, osallisuudelle ja ennaltaehkäisevälle sekä korjaavalle työlle hyvinvoinnin edistämiseksi.


Meillä on ratkaisuja.