Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Arjessa tarvittavien taitojen puute lisää eriarvoisuutta

Arjessa tarvittavien taitojen puute lisää eriarvoisuutta

Suurella osalla suomalaisista on jonkinlaisia puutteita kansalaistaidoissa, totesivat Kalliolan kouluttaja Hagos Berhane ja Kansalaisopistojen liiton järjestösuunnittelija Henri Piirainen Kalliolan Osaamisen aamukahveilla 3.9.2024. Kansalaistaidoilla tarkoitetaan taitoja, joita ilman yhteiskunnassa pärjääminen on hankalaa.

Muistatko elvytyksessä tarvittavien painallusten määrän? Hahmotatko ruoanlaitossa tarvittavat määreet oikein? Tiedätkö, miten voit vaikuttaa alueesi päätöksentekoon? Osaatko asioida kaikki asiasi sähköisesti? Tiedätkö, millaiset oppimismetodit ovat itsellesi parhaita?

Näissä kaikissa taidoissa on kyse kansalaistaidoista – taidoista, jotka ovat hyödyllisiä päivittäisessä elämässä ja jotka muodostavat perustan monimutkaisempien taitojen oppimiselle. Ne ovat taitoja, joita ilman on vaikea toimia aktiivisena yhteiskunnan jäsenenä. Kansalaistaitoihin kuuluvat muun muassa erilaiset turvallisuustaidot, demokratiataidot, luku-, kirjoitus- ja digitaidot, hyvinvointitaidot sekä kestävän kehityksen taidot.

Selviytyä voi vähemmälläkin mutta onko se hyvää elämää?

Nuorten oppimistuloksista ja osaamisesta ollaan jatkuvasti huolissaan. Nykynuorista kasvaa aikuisia, joilla on vaikeuksia toimia yhteiskunnassa. Samaan aikaan yhteiskunnassamme on jo aikuisia, joilla on vaikeuksia varsinkin luku- ja digitaidoissa mutta sen lisäksi myös muissa kansalaistaidoissa.

”Lukutaito on välttämätön taito, mutta yhteiskunnassa pärjääminen vaatii muutakin. Kaikkea osaamista ei voi ulkoistaa, vaikka nykyisin tietoa on saatavilla helposti internetistä. Uima- tai elvytystaitoa ei voi googlettaa hädän iskiessä”, totesi Piirainen aamukahvien keskustelussa.

Berhane muistutti myös, että Suomessa on merkittävä määrä aikuisia, joille esimerkiksi ruoanlaitto tuottaa vaikeuksia jo käytettävien mittasuhteiden osalta.

”Ihminen voi monista puutteista ja vaikeuksista huolimatta selviytyä päivästä toiseen, mutta onko se parasta mahdollista elämää? Kansalaistaidot muodostavat perustan itsensä näköiselle terveelle ja hyvälle elämälle.”

Poliittista etua saavat ne, joilla on osaamista

Kansalaistaitojen puute ei vaikuta pelkästään yksilön hyvinvointiin vaan myös laajemmassa mittakaavassa eriarvoistumiseen.

”Eriytymiskehitys on todellista myös kansalaistaidoissa. Joissakin ympäristöissä kansalaistaitoja on todella paljon ja ne ovat itsestäänselvyys. Mutta on myös unohdettuja naapurustoja ja kansalaisia, joilla ei ole tarvittavia kansalaistaitoja”, totesi Berhane.

Berhane ja Piirainen pohtivat erityisesti puutteellisten demokratiataitojen vaikutusta. Kuntavaaleissa äänestämättä jättäminen ei hankaloita elämää siinä hetkessä, mutta pidemmällä aikavälillä tietyt ihmisryhmät tai alueet voivat jäädä vaille poliittista vaikutusvaltaa ja ääntä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

”Jos elämä on päivästä toiseen kädestä suuhun elämistä, voimavarat eivät välttämättä riitä pohtimaan politiikkaa. Silloin yhteiskunnan pitää antaa mahdollisuuksia ja tukea näiden kansalaistaitojen oppimiseen”, totesi Piirainen.

Kynnystä oppimiseen voi madaltaa viemällä koulutuksia suoraan yhteisöjen pariin. Berhane muistutti, että varsinkin heikommassa asemassa olevat ryhmät voivat tarvita tuttua ja turvallista tilaa oppimiselle, eikä koulutusmahdollisuuksista välttämättä ole tietoa – varsinkaan, jos digitaidot ovat puutteelliset.

Kalliolan Osaamisen aamukahvit jatkuvat joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 8:15–8:45. Aamukahveilla pureudutaan ajankohtaisiin osaamiseen teemoihin yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Lisätietoa tulevista aamukahveista tulee tänne: kalliola.fi/palvelut/koulutus-ja-tyollisyys/