Vuokraa Setlementtitalon tiloja hyvään – toimistoksi, koulutuksiin, juhliin ja tapahtumiin. Lue lisää

Etusivu / Eriarvoisuudesta samanarvoisuuteen

Ei minä, vaan me – eriarvoisuudesta samanarvoisuuteen

Ihmisten välisiä epäreiluja eroja on onnistuttu tasaamaan historian saatossa, mutta eriarvoisuus on taas kasvussa. Eriarvoisuus ei poistu itsestään ja erojen tasaaminen vaatiikin rakenteellisia uudistuksia muun muassa varallisuuteen, asuinalueisiin, palveluihin sekä siihen, miten ajattelemme muista. Kaikkea mekään emme voi ratkaista, mutta tässä on Kalliolan 10 ratkaisua eriarvoisuuden nujertamiseksi, joilla me haluamme herätellä toivoa ja uskoa paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Mitä eriarvoisuus on?

10 ratkaisuamme

Tue meitä työssämme

Eriarvoisuuteen liittyviä tilaisuuksia

Mikä eriarvoisuus?

Eriarvoisuus tarkoittaa ihmisten välistä epäreilua asemaa. Se on huonommassa asemassa olemista suhteessa toisiin esimerkiksi sukupuolen, etnisyyden, terveyden, toimintakyvyn, koulutustason, työmarkkina-aseman tai tulotason perusteella. Eriarvoisuus ei kuitenkaan johdu yksilöistä itsestään, vaan taustalla on usein yhteiskunnan rakenteita, jotka luovat epäreilun aseman. Työelämä suosii tietynlaisia, koulumaailma on rakennettu neurotyypillisille, rasismi estää osallistumasta ja vaikuttaminen voi tuntua kaukaiselta, jos joutuu kamppailemaan toimeentulosta. Eriarvoisuus on usein myös ylisukupolvista ja luo pidemmän matkan tavoitella hyvinvointia.

10 ratkaisua eriarvoisuuden nujertamiseksi

1. Oppia läpi elämän

Vaikka koulutustaso on noussut, on yhä useammalla on puutteita perustaidossa. Sosioekonominen tausta ja elämän kokemukset vaikuttavat mahdollisuuksiin ja osaamisidentiteettin. Elinikäiseen oppimiseen tulee panostaa, sillä koulutus tasaa tehokkaimmin eriarvoisuutta.

Ratkaisumme: Tarjotaan matalan kynnyksen mahdollisuuksia oppia uusia taitoja, jotka auttavat pysymään kiinni muuttuvassa yhteiskunnassa, tunnistamaan omaa osaamista sekä tukevat arjen hyvinvointia. Kaikilla tulee olla mahdollisuus kehittää osaamistaan läpi elämän huolimatta osaamisidentiteetistä ja toimintakyvystä.

Kalliolan kansalaisopisto, Rikostaustaisten palvelut, Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Koulutus- ja työllisyyspalvelut, Sovittelutoiminta

2.Palvelut sinne, missä ihmiset ovat

Tietyille alueille on muodostunut palvelutyhjiöitä ja alueellista eriarvoisuutta, mikä vähentää mahdollisuuksia kokea hyvinvointia. Kaikilla ei ole mahdollisuutta vaatia palveluita tai seurata niitä muille alueille. 

Ratkaisumme: Viedään toimintaa – kuten koulutuksia ja naapuruustyötä, alueille, joissa niitä eniten tarvitaan. Mielekäs tekeminen arjessa lisää hyvinvointia.

Kalliolan kansalaisopisto,  Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Koulutus- ja työllisyyspalvelut, Sovittelutoiminta

3.Jokaiselle oikeus uuteen alkuun

Kuka vain voi menettää elämänhallintansa. Syrjäytyminen vahingoittaa yksilöä sekä uhkaa yhteiskuntarauhaa. Hyvä yhteiskunta tukee, kun apua tarvitaan.​​

Ratkaisumme: Autetaan ihmisiä löytämään uusi suunta elämään tukemalla osaamisen kehittämistä, kiinnittymistä yhteisöihin sekä mielekästä tekemistä.

Sovittelutoiminta, Rikostaustaisten palvelut, Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Kalliolan kansalaisopisto, Koulutus- ja työllisyyspalvelut

4.Kohtaamisia ihmisten välille

Kohtaaminen on minuuden vahvistamista toisen ihmisen hyväksymisen kautta. Se on nähdyksi ja kuulluksi tulemista, mikä kiinnittää meitä yhteiskuntaan. Kohtaamattomuus lisää kuplautumista, vastakkainasettelua, ymmärtämättömyyttä ja pahimmillaan vihaa.

Ratkaisumme: Rakennetaan siltoja ja tarjotaan paikkoja, joissa erilaiset ihmiset voivat kohdata yli rajojen, laajentaa ymmärrystä toisistaan ja kehittää empatiaa. 

Sovittelutoiminta, Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Rikostaustaisten palvelut,  Kalliolan kansalaisopisto, Koulutus- ja työllisyyspalvelut

5. Mahdollisuuksia osallistua

Eriarvoisuus kaventaa uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksia ja voi estää osallistumisen. Demokratia on uhattuna, kun valta keskittyy harvojen käsiin. – Kun ihminen pääsee osallistumaan, rakentaa se merkityksellisyyden tunnetta ja  halua toimia.

Ratkaisumme: Luodaan turvallisia tiloja, joissa jokainen voi osallistua haluamallaan tavalla. Tuetaan ihmisiä ottamaan hallintaa omasta elämästään ja vahvistetaan vaikutusmahdollisuuksia.

Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Rikostaustaisten palvelut, Sovittelutoiminta, Koulutus- ja työllisyyspalvelut

6. Vähennetään yksinäisyyttä

Yksilökeskeinen kulttuuri etäännyttää ihmisiä toisistaan ja luo turvattomuutta ja yksinäisyyttä, mikä taas syventää eriarvoisuutta. Yksinäisyys on yksi eriarvoisuuden vaarallisimmista muodoista, sillä se altistaa mielenterveysongelmille ja  syrjäytymiselle.

Ratkaisumme: Rakennetaan yhteisöllisyyttä tuomalla ihmisiä. Luodaan yhteenkuuluvuutta yhteisen tekemisen ja ymmäryksen kautta.

Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Kalliolan kansalaisopisto, Rikostaustaisten palvelut, Sovittelutoiminta

7. Jaetaan omaa hyvää muille

Eriarvoisuus murenee, kun alamme huomioimaan enemmän toisiamme. Joskus esimerkkinä oleminen kantaa pitkälle.

Ratkaisumme: Jaetaan omaa aikaa ja osaamista muille. Tarjotaan mahdollisuuksia yhteisöllisyyttä vahvistavaan vapaaehtoisuuteen ja vertaistukeen.

Vapaaehtoistoiminta, Naapuruustalot,  Rikostaustaisten palvelut

8. Vahvistetaan kulttuuria

Eriarvoisuus murenee, kun teemme asiat eri tavalla kuin tähän asti. Kulttuuri, joka on itsensä ilmaisemista ja arjen tekemistä, avartaa, yhdistää, voimaannuttaa ja kannustaa ajattelemaan toisin.  Kun on mahdollisuus ajatella toisin, vahvistaa se myös toimijuutta. ​​

Ratkaisumme: Tarjotaan matalalla kynnyksellä paikkoja havainnoida, opetella ja luoda kulttuuria. Tuetaan erityisesti niiden osallistumista, joille se ei ole itsestäänselvää. 

Kalliolan kansalaisopisto,  Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta

9. Rakennetaan kestävää tulevaisuutta

Tulevaisuuden hyvä elämä on uhattuna, ellemme nujerra eriarvoisuutta. Ylisukupolvinen eriarvoisuus voidaan katkaista, samoin kuin voimme elää ympäristön kannalta kestävästi

Ratkaisumme: Opetetaan tietoja ja taitoja, jotka auttavat pitämään huolta toisistamme, itsestämme ja ympäristöstämme.

Kalliolan kansalaisopisto, Rikostaustaisten palvelut, Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Koulutus- ja työllisyyspalvelut, Sovittelutoiminta

10. Lisää hyvinvoivia ihmisiä

Eriarvoisuus on yksi pahoinvoinnin juurisyistä. Kun ihmiset voivat pahoin, voi pahoin myös koko yhteiskunta. Kun ihminen voi hyvin, hänellä on voimavaroja vaikuttaa omaan ja ympäröivään elämään.

Ratkaisumme: Tuetaan ihmisten hyvinvointia kaikessa, mitä teemme: autetaan löytämään uusia tapoja ajatella ja toimia, rakennetaan yhteenkuuluvuutta ja kykyä elää sovussa muiden kanssa ja tarjotaan merkityksellistä tekemistä elämään. 

Kalliolan kansalaisopisto, Rikostaustaisten palvelut, Naapuruustalot, Vapaaehtoistoiminta, Koulutus- ja työllisyyspalvelut, Sovittelutoiminta

Tue työtämme eriarvoisuuden nujertamiseksi

Eriarvoisuus ei poistu yksistään, vaan siihen tarvitaan kaikkia. Voit tukea työtämme eriarvoisuuden nitistämiseksi:

 

Pysy kärryillä eriarvoisuuden tilasta!

Haluatko tiivistelmän eriarvoisuutta käsittelevistä uutisista ja tutkimuksista? Haluatko tietää, mitä juuri nyt Kalliolassa tapahtuu eriarvoisuuden nujertamiseksi? Haluatko tärpit uusimmista tapahtumista, kannanotoista tai vaikutusmahdollisuuksista?

Eriarvoisuuteen liittyviä tilaisuuksia

Osaamisen aamukahvit
Joka kuukauden ensimmäisen keskiviikko syvennytään osaamisen ympärille aikuiskasvatuksen asiantuntijoiden kanssa. Keväällä 2025 käsitellään aikuisten puuttellisia perustaitoja, etsivää opistotyötä, maahanmuuttoa, neuroepätyypillisyyttä sekä uusia muuntohuumeita. Lisätietoja täältä.

Ihmissuhdeosattomuus – miten rakentaa läheisyyttä päihde- ja rikostaustaisena?
Kalliolan ja Sexpon yhteisessä IG-livessä pureudutaan 8.5. klo 11–11.30 ihmissuhdeosattomuuteen ja siihen, millaisia haasteita erityisesti päihde- ja rikostaustaiset ihmiset kohtaavat etsiessään yhteyttä itseensä ja muihin.

Vapaaehtoisten info 
Haluatko jakaa hyvää muille? Tule kuulemaan Kalliolasta ja vapaaehtoistoiminnasta kevään infoon 7.5.2025 klo 17.30–19, Teams. Lisätietoa täältä.

Noste-vertaistukiryhmät
Noste on maksuton vertaistuki- ja keskusteluryhmä päihderiippuvuudesta toipuville. Ryhmissä käsitellään niin tunne-elämän vaikeuksia kuin unelmia. Sekaryhmä kokoontuu torstaisin klo 17.30–19.00 ja naisten ryhmä maanantaisin klo 17.30–19 Setlementtitalolla Lisätietoja täältä.

Konflikti ja yhteisö – miten sovittelu tuo yhteen?
Miten sovittelulla voisi rakentaa sopua erilaisten ihmisten välille? Tässä webinaarissa syvennytään 19.5. klo 10–11.30 (Teams) konfliktien syntymiseen ja sovun rakentamiseen. Ilmoittautuminen avautuu pian.

Mikä lisää mielen voimavaroja naapurustoissa? -dialogit
Kalliola järjestää  osana Kansallisia dialogeja keskustelutilaisuuksia naapuruudesta ja mielen voimavaroista. Lisätietoja täältä.

Naapuruusviikko 
Me tarvitsemme toisiamme, jotta yhteiskunta toimii. Naapuruusviikkoa vietetään 19.–23.5. juhlistaaksemme yhteisöllisyyttä ja rakentaen yhteenkuuluvuutta. Lisätietoja täältä. Lisätietoja täältä.

Kalliola x Vankimessut 
Vankimessut tarjoavat tietoa rikostaustaisille palveluista ja mahdollisuuksista. Vankimessuja vietetään Kalliolan Setlementtitalolla yhdessä muiden järjestöjen kanssa 1.6.2025. Lisätietoja täältä.

Kalliola x Pride
Kalliolan Setlementti tukee Pride-yhteisöä tarjoamalla maksutonta tai edullista tilaa Pride-taiteilijoille sekä muille sateenkaaritoimijoille Pride-kuukauden aikana 1.–29.6. Setlementtitalolla. Lisätietoja tulossa pian.

Kalliola x Asunnottomien yö 

Asunnottomien yöllä halutaan nostaa esille asunnottomien asemaa Suomessa. Kalliola on normaalisti ollut mukana keräämässä vaatelahjoituksia. Tänä vuonna luvassa on ehkä jotain isompaa, pysy kuulolla!

Eriarvoisuuden aika on ohi! -lukupiiri
Tule Kalliolan Setlementin Eriarvoisuuden aika on ohi! -lukupiiriin, jossa pääset syventämään tietämystäsi eriarvoisuuden tilasta – sen syistä, seurauksista ja vaikutusmahdollisuuksista. Lisätietoja tulossa pian.

Menneitä tapahtumia:

100 ideaa naapurustojen iloksi
Mitä kivaa sinä haluaisit naapuristoosi? Keräämme 100 ideaa naapurustoilta ja tuotamme yhteistä hyvää asukkaiden kanssa. Lisätietoja täältä. 

Rasisminvastainen paneelikeskustelu. Keskustelun järjestää Afars (African Anti Racism Soviety) -järjestö Setlementtitalolla 19.3. klo 18-19.30. Keskustelussa on tarkoitus perehtyä erityisesti tutkimuksellisen puoleen ja mitä
rasismin vastainen työ on.
Eriarvoisuudesta samanarvoisuuten -webinaari
Eriarvoisuudesta samanarvoisuuteen -webinaarissa 20.2. klo 10–10.45 pureudutaan eriarvoisuuden tilaan sekä erilaisiin ratkaisuihin sen nujertamiseksi. Lisätietoja täältä.