Turvattomuuden tunne on lisääntynyt ja usko parempaan tulevaisuuteen on heikentynyt, kertoo Kansallisten dialogien yhteenveto. Yhteenveto käsitteli kevään 2024 yli 100 dialogia turvallisuudesta ja luottamukset, joissa myös Kalliola oli mukana. Kalliolan dialogeissa ja yhteenvedossa nousivat esille erityisesti alueellisen eriarvoisuuden mutta toisaalta myös yhteisöllisyyden merkitys luottamuksen ja turvallisuuden rakentumisessa.
Keväällä 2024 ympäri Suomea järjestettiin yli 100 dialogia, joihin osallistui yli 1000 ihmistä. Kalliolassa dialogeja järjestettiin kohtaamispaikka Askeleessa Espoossa sekä rikostaustaisille suunnatuissa kuntoutuksissa Helsingissä ja Turussa. Dialogien tarkoituksena oli syventyä siihen, mikä toisaalta on heikentänyt turvattomuutta sekä toisaalta lisännyt luottamusta.
”Keskusteluissa nousi vahvasti esille tunne siitä, että asiat menevät koko ajan huonompaan suuntaan. Mutta vastapainona nousi esille myös paljon ideoita luottamusten rakentamisesta pienillä teoilla”, totesi kevään dialogien yhteenvedon laatija Kai Alhonen.
Huolestuttavaan kehityskulkuun pureuduttiin myös Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleilla, joissa yhteenveto julkaistiin syyskuun lopulla. Aiheesta olivat keskustelemassa Alhosen lisäksi Kalliolan Setlementin toiminnanjohtaja Heidi Nygren, Lahden kaupunginjohtajan Niko Kyynäräinen, toimittaja Ani Kelomäki, Pesäpuu ry:n kehittämispäällikkö Onni Westlud ja valtiovarainministeriön finanssineuvos Markus Siltanen.
Lähtökohdat vaikuttavat turvallisuuden kokemukseen
Kansallisten dialogien yhteenvedon mukaan turvallisuutta heikentävät muutokset hyvinvoinnissa, toimeentulo, erilaisten palveluiden saatavuus, fyysisen lähiympäristön ja digitaalisen ympäristön tapahtumat. Myös hallituksen ja median toiminta sekä sodat ovat vaikuttaneet turvallisuuden tunteeseen. Dialogeissa nousi myös esille yhteisöllisyyden puuttuminen, alueelliset erot sekä lapsuudessa rakentunut perusturvattomuuden tunne.
”Asuinalue, jossa kasvat ja elät vaikuttaa tulevaisuuteen. Jos ympärillä näkee pahoinvointia eikä kaupunki halua panostaa palveluihin, heikentää se auttamattomasti luottamusta ja turvallisuutta. Eli toisin sanoen alueellinen eriarvoisuus heikentää luottamusta ja turvallisuutta ”, totesi Kalliolan Setlementin toiminnanjohtaja Heidi Nygren yhteenvedon julkistamisen yhteydessä Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleilla.
Hyvin sanottu -festivaalien keskustelussa nousi esille myös huoli siitä, kenen turvallisuudesta yhteiskunnassa on kyse. Kritiikkiä saivat erityisesti heikompiosaisiin kohdistuvat leikkaukset. Pesäpuu ry:n Onni Westlundin mukaan leikkaukset köyhiltä heikentävät huomattavasti heidän turvallisuuden tunnetta ja luottamusta yhteiskuntaan, toisin kuin keskiluokkaan kohdistuvat leikkaukset.
”Toivottomuus myös suistaa ihmisiä huonoihin ratkaisuin”, totesi Nygren.
Yhtenä ratkaisuna yhteisöllisyys
Kansallisten dialogien yhteenvedossa todettiin, että tärkein luottamusta rakentava tekijä arjessa ovat suhteet kanssaihmisiin ja osallisuus erilaisissa yhteisöissä: kun tuntee naapurinsa, on heihin helpompi luottaa ja syntyy yhteisöllisyyttä, mikä luo taas turvallisuutta. Kevään dialogeihin osallistuneet toivoivat myös, että pystyisimme kuuntelemaan enemmän toisiamme ja ymmärtämään erilaisia näkökulmia.
”Kansallisella tasolla olemme yhteisöllisyyden osalta hukassa: on kuplautumista ja vastakkainasettelua. Sen sijaan meille on syntynyt uusyhteisöllisyyttä, jossa yhteisöllisyys rakentuu tiettyjen teemojen ympärille, kuten Elokapinan tapauksessa on käynyt”, totesi Nygren keskustelufestivaaleilla.
Yhteenvedon mukaan luottamusta voidaan rakentaa tässä hetkessä kohtaamisen ja keskustelun kautta. Tätä alleviivasi myös Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, jonka mielestä pitäisi mennä enemmän ihmisten keskelle, antaa tilaa tulla kuulluksi ja palata enemmän juurille yhteisöllisyyden suhteen. Kyynäräinen kiitteli myös Kalliolan naapuruusbussia, joka on toiminut kesän ajan Meri-Rastilassa ja Kannelmäessä.
Yhteenvedossa nousi esille toiveet kaupunkilaisten paremmin mukaan ottamisesta – oli sitten kyse kaupunkisuunnittelusta tai siitä, kenellä on oikeus näkyä ja olla julkisessa tilassa. Toivottiin laajaa asumiskantaa, päihde- ja käyttöhuonetyyppisiä palveluita sekä yhteisiä kohtaamispaikkoja ulkona ja sisällä. Yhteenvedossa oli nostettu myös useasti esille rikostaustaisten keskustelut, muun muassa siitä, miten luottamusta pitää harjoitella ja turvallisuutta luo niinkin yksinkertainen asia kuin normaali arki.
”Me tarvitsemme yhteisen ymmärryksen siitä, miten edistää luottamusta ja turvallisuutta. Yksi keskeinen asia on, että jokaisella olisi kokemus joukkoon kuulumisesta ja omasta ihmisarvosta”, totesi Nygren.
Tutustu kevään 2024 Turvallisuus ja luottamus -dialogien yhteenvetoon täältä. Yhteenvetoa hyödynnetään päätöksenteon ja politiikkatoimien valmistelussa, tulevaisuus- ja ennakointityössä ja hallinnon ja kansalaisjärjestöjen vuoropuhelun ja yhteistyön vahvistamisessa.
Syksyllä 2024 järjestetään uusia dialogeja aiheella Mikä tuo meidät yhteen? Kalliolan Setlementissä dialogeja tullaan järjestämään naapuruustalo Pasilassa sekä kohtaamispaikka Askeleessa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset julkaistaan pian.