Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Kalliolan Vahvasti tukien -kuntotustiimi esittelee Kalliolan tiskilä Vankimessuilla toimintaansa Katuklinikan työntekijöille.
Etusivu / ”Kyllä meitä on, jotka jeesaa” Vankimessuilla tarjottiin tukea päihde- ja rikostaustaisille

”Kyllä meitä on, jotka jeesaa” Vankimessuilla tarjottiin tukea päihde- ja rikostaustaisille

Vuosittain Suomen vankiloista vapautuu noin 5000 vankia, joista useat kaipaavat tukea uuden elämän rakentamisessa. Yhteiskuntaan kiinnittymistä haittaavat usein päihderiippuvuus, mielenterveyden häiriöt ja vaikeus työllistyä. Kalliolan Setlementtitalolla järjestettiin ensimmäistä kertaa Vankimessut 4.6. tarkoituksena tarjota tietoa rikos- ja päihdekierteen katkaisemiseksi.

MTV3 iltauutisissa käsiteltiin Vankimessuja
MTV3:n sunnuntai-illan uutisissa käsiteltiin Setlementtitalolla järjestettyjä Vankimessuja.

Sunnuntaina 4.6. Kalliolan Setlementtitalo oli tupaten täynnä. Aulaan oli asettautunut yli 40 näytteilleasettajaa kertomaan palveluistaan rikostaustaisille ja heidän läheisilleen. Mukana oli erilaisia tuki- ja kuntoutuspalveluita, koulutusten järjestäjiä sekä jopa mahdollisuus tutustua luontokokemuksia vangeille tarjoavaan Green Care -menetelmään.

”Monenlaista apua on tarjolla, jos haluaa lähteä etsimään sitä”, totesi avajaispuheenvuoron pitänyt Hjallis Harkimo, joka jakoi puheesaan perhesuhteidensa kautta kokemuksia rikos- ja päihdekierteestä.

Yli 400 kävijää viihdytti laaja ohjelmatarjonta, johon kuului viihdettä mutta myös halua edistää vuoropuhelua sekä puolustaa rikostaustaisten uusia mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Monesti päihde- ja rikoskeskustelua hallitsee kuitenkin media, jolta puuttuu välillä ymmärrys käsitellä rikos- ja päihdetaustaisia ihmisiä.

”Jutuissa ei pitäisi mässäillä paskimmilla teoilla, vaan keskittyä muutokseen ja siihen, miten päästään irti”, totesi KEIJO-kokemusasiantuntija ja ”voimamies” Mika Törrö kirjalijapaneelissa.

Oman halun lisäksi tarvitaan vertaistukea ja asiantuntijoiden apua

Rikostoimittaja Pekka Lehtisen vetämässä kirjailijapaneelissa pohdittiin muutosta yhdessä omia kokemuksiaan kirjallisuudessa avanneiden kokemusasiantuntijoiden kanssa.

”Tarvitaan omaa halua mutta myös hyviä esimerkkejä, kokemusasiantuntijoita ja ihmisiä, jotka kertovat, että lopettaminen on mahdollista. Minulla ei ollut pitkään aikaan kokemusta siitä, että joku voisi päästä irti päihteistä muuten kuin kuoleman kautta”, kertoi Supernovat-hankkeen kokemusmentori Riikka Tuomi.

”Päihderiippuvainen kieltää usein sairauden. Tarvitaan asiantuntijoita ja hoitoa, jossa kielto voidaan kumota”, totesi Filip Muhonen, joka on avannut addiktiotaan ja selviämistään King of the Street -kirjassa.

Kalliola oli mukana messuilla yhtenä järjestäjistä mutta myös esittelemässä palveluitaan, joista löytyy pitkiä polkuja rikos- ja päihdetaustaisille. Vahvasti tukien -kuntoutusohjelma tarjoaa tukea päihteettömään ja rikoksettomaan elämään muun muassa vapautuneille ja koevapaudessa oleville. Kalliolan Klinikka on taas järjestänyt yli 40 vuoden ajan Minnesota-hoitoon perustuvaa Myllyhoitoa Nurmijärvellä. Lisäksi moni rikos- ja päihdetaustainen on saanut Kalliolan koulutus- ja työllisyyspalveluista oppia ja tukea työnhakuun sekä naapuruustalojen ja kohtaamispaikka Askeleen kautta uusia yhteisöjä.

”Jospa messujen avulla viesti tavoittaisi ne, jotka miettivät muutosta. Kyllä meitä on, jotka jeesaa”, totesi Kalliolan Vahvasti tukien -kuntoutusohjelman yhteisövalmentaja Kaisa Liinanto.

Vuoden 2023 Vankilamessuja Helsingissä olivat järjestämässä Laurea-ammattikorkeakoulu, Kalliolan Setlementti ry, Irti Huumeista ry, Stop Huumeille ry, Nuorisoasuntoliiton Katu-hanke, Romanifoorumin D7-hanke, Naistenkartanon & VVA ry:n Supernovat-hanke sekä Silta-Valmennusyhdistys ry.

Lue lisää kokemusasiantuntijoiden tarinoista:

Härkä – Vangista vahvemmaksi, Mika Törrö & Timo Kangasluoma
Palavaa lunta – Tuhon tieltä toipuvaksi addiktiksi, Eve Hietamies & Riikka Tuomi
King of the street — Alaston kertomus mallimaalimasta, addiktioista ja selviämisestä, Tomi Salakari & Filip Muhonen
Kalliolan lukusuositus: Ihan tavallinen kokaiinikauppias, Riku Siivonen & Bob Malmi

Sininauhaliiton edustajat esittelevät vihreissä paidoissa Vankimessut 2023 -paitaiselle ihmisille Green Care -menetelmää.
Sininauhaliitto oli messuilla mukana esittelemässä Green Care -menetelmää, jolla tuodaan luontokokemuksia vangeille.
Kalliolan työntekijöitä oransseissa huppareissa hymyilemässä kameralle Kalliolan messupisteellä. Etualalla on kaksi ihmistä lukemassa Kalliolan esitteitä.
Kalliolan Vahvasti tukien -tiimi oli mukana esittelemässä toimintaansa.
Kalliolan oranssihupparisia työntekijöitä poseeraa hymyillen Kalliolan messupisteen edessä. Takana näkyy Rakkaudesta hyvään elämään -roll-up ja edessä on myynnissä Ihan tavallinen kokaiinikauppias -kirjaa.
Myös Kalliolan Naapuruustalo Pasila, kohtaamispaikka Askel, Kalliolan Klinikka sekä koulutus- ja työllisyystiimi olivat esittelemässä palveluitaan.
Kuvassa kädet nostavat NAL-kuvoista kangaskassia, kun taustalla hymyilevät Irti huumeista -järjestön työntekijät.
Messuilla oli yli 40 näytteilleasettajaa, kuten Nuorisoasuntoliitto ry ja Irti huumeista ry.
Livesäätiön työntekijä on oransissa hupparissa onnenpyörän takana, josta voi pyörittää itselleen opiskelualan. Etualalla kaksi ihmistä kuuntelee työntekijää.
Messuilla oli tarjolla tukea muun muassa päihteettömyyteen, asunnon etsimiseen ja opiskeluun.
Kokemusasiantuntija, Varustamo Kirkko Helsingissä -hupparilla varustettu ihminen istuu selin Setlementtitalon portailla. Taustalla näkyy ihmisiä grilliteltan edustalla.
Tapahtumassa oli mukana paljon kokemusasiantuntijoita, joista osa jakoi kokemuksiaan kirjailijapaneelissa.
Kalliolan Kaisa ja Laurea-ammattikorkeakoulun Janika hymyulevät ja näyttävät peukkuja kameralle.
Vankimessuja koordinoi Laurea-ammattikorkeakoulun lehtori Janika Lindström (vas.). Kuvassa myös Vahvasti tukien -ohjelman yhteisövalmentaja Kaisa Liinanto.
Jouko-parturi parturoi messuilla miehen hiuksia.
Jouko ”the street barber” oli parturoimassa messuilla ilmaiseksi hiuksia.