Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu – uusi vertaistuki ryhmä antaa nostetta toipumiseen

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu – uusi vertaistuki ryhmä antaa nostetta toipumiseen

Kalliolan Setlementin vapaaehtoiset ovat vetäneet syksystä alkaen Noste-vertaistukiryhmää päihderiippuvuudesta toipuville. Viimeisimpänä kaikille avoimen ryhmän rinnalle syntyi myös naisille tarkoitettu ryhmä. Ryhmissä on tarkoitus tarjota helpommin uudenlaista energiaa jo olemassa olevien vertaistukiryhmien rinnalle.

Enää ei jahdata nopeita nousuja, vaan kokonaisvaltaista hyvinvointia – mikä ei aina tapahdu sormia napsauttamalla. Siihen tarvitaan selkeitä työkaluja, jaettuja kokemuksia ja yhteenkuuluvuutta, ainakin nostelaisten mielestä.

”Haluttiin luoda vertaistukiryhmä, jossa voidaan laajasti ja vapaasti käsitellä päihderiippuvuuden taustalla olevia ongelmia, kuten tunne-elämän vaikeuksia ja epävarmuutta”, toteaa ryhmän perustajista Jonttu.

Myös muut ryhmän perustajat Kallen, Jani ja Anssin alleviivaavat hyvinvoinnin tavoittelun merkitystä. Ryhmän tarkoitus ei ole juuttua menneeseen ja päihderiippuvaisen identiteettiin, vaan kannustaa rakkaudella ja empatialla eteenpäin. Ryhmässä käsitellään unelmia ja asenteita. Tarjotaan aitoutta ja turvallista tilaa tulla kuulluksi.

Ettei kukaan tippuisi tyhjän päälle

Toipuminen harvoin on suoraviivaista, vaan siihen mahtuu monttuja ja nousuja. Kaikilla Noste-ryhmän perustajilla on omaa päihdehistoriaa, joten he tietävät mistä puhuvat. Takana on rikos-ja laitoskierteitä, katkoja, jatkohoitoja, pitkiä kuntoutuksia, Kiskoa, Myllyhoitoa, AA- ja NA-ryhmiä.

Päihdekuntoutusyksikkö Luoto ja siellä vertaisena toimiminen oli lopulta se, joka toi Nosteen perustajat yhteen. Mieltä painoi huoli, mitä ihmisille tapahtuu kuntoutuksen jälkeen.

”Päihdekuntoutuksesta lähtevä jengi jää helposti tyhjän päälle. Korttitalo sortuu, kun ei ole tietoa tai taitoa toipumisen ylläpitämiseksi. Me halutaan auttaa jengiä pysymään mukana”, toteaa ryhmän perustajista Anssi.

Jotain uutta perinteisten vertaistukiryhmien rinnalle

Anssi, Kalle, Jonttu ja Jani päätyivät ottamaan yhteyttä Kalliolan Setlementtiin: josko sen siipien alla voisi alkaa vetämään vaihtoehtoista vertaistukiryhmää. Tärkeintä oli päästä luomaan helposti lähestyttävää toimintaa niille, joilla ei ole kokemusta vertaistukiryhmistä. Paikka löytyi nopeasti Kalliolan vapaaehtoistoiminnan alta.

”Monella on ennakkoluuloja vertaistukiryhmistä. On ollut kiva huomata, kun jengi on tajunnut meillä, että nämä ryhmäthän on oikeasti tosi hyvä juttu. Noste on ehkä semmonen alkuraittiuden ponnahduslauta, josta on helppo kiinnittyä toipumiseen ja myös muihin vertaistukiryhmiin”, toteaa Noste-ryhmän perustajista Jani.

”Raitistuminen koostuu monista seikoista ja halutaankin juuri tarjota monenlaisia vaihtoehtoja ja kokemuksia vain yhden mallin sijaan. Me kaikki ollaan erilaisia, mutta voidaan silti luoda uusia tapoja ajatella”, toteaa Kalle.

Nosteen sisällä on jo alle puolessa vuodessa syntynytkin lisää vaihtoehtoja: maaliskuussa aloitti ensimmäinen pelkästään naisille suunnattu Noste-ryhmä.

Naisten asema päihdemaailmassa hyvin erilainen

”Monella päihderiippuvuudesta toipuvalla naisella on traumataustaa, mikä voi vaikeuttaa asioiden käsittelyä kaikille avoimissa ryhmissä”, toteaa naisten Noste-ryhmän vetäjänä juuri aloittanut Anna-Emilia.

Päihdemaailmassa naiset ovat usein alisteisessa asemassa. On läheisriippuvuutta, hyväksikäyttöä ja vähättelyä. Moni kärsii luottamuspulasta miehiä kohtaan. Lisäksi päihteidenkäyttöön voi liittyä vahvaa häpeää esimerkiksi äitiyden myötä.

”Me keskitytään naisten ryhmässä erityisesti voimavarojen ja oman identiteetin tukemiseen. Haluamme tarjota turvallisen ja sallivan ympäristön, johon voi tulla esimerkiksi äiti lapsensa kanssa”, toteaa Minna, toinen naisten ryhmän vetäjistä.

Ei ikuisesti pelkkä toipuja

Toipuminen on työlästä ja vaatii toistoja. Kuten Kalle toteaa: harjoittelu tekee mestarin ja mestarithan harjoittelevat. Nostelaiset eivät kuitenkaan halua olla toipujia maailman tappiin asti – unohtamatta kuitenkaan sitä, että päihdesairautta pitää hoitaa. Tavoitteena on kasvaa ja elää hyvää, oman näköistä elämää. Kaikilla on uusia suunnitelmia tulevaisuuden varalle töiden ja opiskelun parissa.

Noste-ryhmälle heillä on isoja visioita. He haluavat siitä toipujien verkoston, johon ryhmän vetäjiksi nousisi muitakin ryhmäläisiä. He haluavat Nosteesta vertaisten itsensä ylläpitämän yhteisön. Puheissa pyörii myös koulutusjärjestelmä, pelillistäminen, virtuaaliryhmät ja audiotietopankit.

”Me halutaan tarjota ihan jotain uutta. Pyörää ei tarvitse kehittää uudelleen, mutta sen voi kehittää paremmaksi. Kaiken ei tarvitse mennä samalla vanhalla tyylillä”, toteaa Kalle.

”Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu”, komppaa Anssi.