Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Naapurituottajat graafinen kansikuva
Etusivu / Naapuruus on elämää yhteisessä maailmassa

Naapuruus on elämää yhteisessä maailmassa

Mellunmäkeen kohoaa Unelmien Mellari -tapahtuma todisteena itähelsinkiläisen naapuruuden voimasta.

“Kuin säki? Mellunmäki!”

“Niin mäki! Mellunmäki!”

“Kukkuu käki – Mellunmäki.”

Yllä oleva slogan keksittiin lennosta naapurituottajien tapahtumatuotannon valmennuksessa, kun käsiteltiin Mellunmäkeen ja naapuruuteen keskittyvän tapahtuman markkinointia. Kevään tuotantoprojektin pohjaksi valikoitui jo vuoden alussa Kalliolan uuden naapuruustalo Mellarin avajaiset Mellunmäessä ja unelmointiin keskittyvän kaupunkisuunnittelukurssin pohjalta syntyneet unelmat. Koronatilanteen vuoksi osin digitaalisesti järjestettävän tapahtuman nimeksi tuli Unelmien Mellari. Se kuvaa yhtäältä sitä, että Kalliolan ylläpidettäväksi siirtynyt naapuruustalo Mellari on avoin uudelle, ja toisaalta sitä, että unelmista voi tehdä myös totta, ainakin yhdeksi päiväksi.  

Unelmien Mellari on myös Kalliolan Naapuruusviikkojen huipennus. Naapuruus onkin pyörinyt mukana muutenkin kuin henkistä naapuruutta ilmentävän Naapurituottajat-yhteisön syntymisessä, kun valmennuksessa on syntynyt runsaasti uusia tuttavuuksia.

Alkuvuodesta toteutettiin kysely, jossa Mellunmäen asukkaat saivat kertoa, mikä heille Mellunmäessä tuo iloa, ja näiden vastausten pohjalta mietittiin tapahtuman visuaalista ilmettä ja ohjelmaa yhdessä naapurituottajien kanssa. Lisäksi tutkimme huolellisesti Itä-Helsinkiä; sen toimijoita, alueen rakennetta, omistussuhteita kiinteistön ja kaupungin välillä – etsimmepä jopa itähelsinkiläisiä artisteja esiintymään kuten rap-artisti Hassan Maikalin ja stand up-koomikko Ville Kormilaisen. 

Neljä naapurituottajaa kertoi omia käsityksiään naapuruudesta tätä tekstiä varten, eivätkä ne ole kaukana siitä, mitä Kalliolan naapuruustoiminta ylipäätään kuvastaa. Turvallisuus, vuorovaikutus, yhdessäolon hyvyys, ystävällisyys, toisten huomioiminen… 

Joskus se on pienieleistä esimerkiksi silloin, kun vieras ihminen istuu viereen bussissa ja tulee tunne yhteisestä, hetken verran jaetusta todellisuudesta yksinäisyyden ja erillisyyden vastapainona.

Joskus se on suurten tunteiden vavisuttamaa, kun on kohdattava naapurin taholta vihamielisyyttä ja välinpitämättömyyttä ja selvitettävä konflikteja. Yksi naapurituottajista totesikin, että naapuruus on sitä, että eletään yhteisessä maailmassa. Ikään kuin elämää pähkinänkuoressa. Omia naapureitaan harvoin tuntee, mutta yhteisten tilanteiden ja tekemisen kautta heihin tutustuu. 

Entä Unelmien Mellari? Ilmentääkö itse tapahtuma naapuruutta, vaikka suuri osa yleisöstä sitä etänä seuraakin? Naapurituottajien mielestä kyllä – tuotantoa tehdessä mieli on ollut iloinen, olo turvallinen eikä pelkoa syrjinnästä ole ollut. Tekeminen on tuntunut koronakeväästä huolimatta mielekkäältä, ja sitä, toimiiko tapahtuma alustana naapureiden kohtaamisille, odotetaan jo innolla. Kun on saanut olla alusta asti mukana projektin tekemisessä, on päässyt näkemään palasten loksahtamisen kohdalleen kokonaisuudeksi, jossa oma panos on tasavertaisesti mukana. Toisaalta oman panoksen tuominen jännittää – uskaltaako sitä kuitenkin? Jokin rohkeutta vaativa askel on otettava.  

Tapahtumatuotannossa ja naapuruudessa on paljon yhteistä, ja Unelmien Mellari onkin siitä yksi todiste.

 “Kun sormi suussa mietittiin, miten saisimme ulos sähköt musiikkia ja livestreamin kuvaamista varten, tuli huoltoyhtiö HT-Kiinteistöpalvelu Oy reippaasti mukaan tukemaan meitä järjestelyissä, ja paikallinen K-market Masi lahjoitti meille mainostilaansa käyttöön. Avun antaminen ja yhteinen päämäärä ovat siis ainakin Mellunmäessä naapuruuden kovaa ydintä.  

Niin myös Naapuruustalo Mellarissa, joka haluaa olla kaikkien mellunmäkeläisten paikka. Sellainen olemisen ja tekemisen tila, jossa voi olla oma itsensä. Tutustua muihin alueen asukkaisiin tai olla tutustumattaosallistua tai vain olla, oppia uutta ja kokeilla, ehdottaa tai uskaltautua järjestämään yhteistä tekemistä. Kalliolassa kutsummekin teidät mukaan tekemään ja kokemaan unelmien Mellaria!  

Naapuruustalo Mellari sijaitsee Mellunmäessä osoitteessa Saariselänkuja 1.  

Unelmien Mellarin Facebook-eventin löydät täältä ja livestreamin täältä.  

Kirjoittanut

Oili Paaskoski on Kalliolan Naapurituottajat-toiminnan vastaava tuottaja. Työssään hän järjestää tapahtumia yhdessä naapurituottajien kanssa sekä mahdollistaa taiteen tekemisen ja kokemisen iloa muille.

Tutustu henkilön kirjoituksiin