Vuokraa Setlementtitalon tiloja hyvään – toimistoksi, koulutuksiin, juhliin ja tapahtumiin. Lue lisää

Etusivu / Naapuruusviikko 2025

Naapuruusviikko 2025 – yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia naapurustossa

Hyvä naapuruus on yhteisöllisyyttä. Se on turvaa, läheisyyttä ja huolenpitoa. Se on huolehtimista siitä, ettei kukaan jää yksin ja että yritämme ymmärtää toisiamme. Naapuruus yhdistää ja rakentaa parhaimmillaan kestävämpää yhteiskuntaa. Naapuruusviikkoa vietetään 19.–25.5.2025 ympäri Suomea – tule mukaan rakentamaan välittävää ja turvallista yhteisöä!

Mikä on Naapuruusviikko?

Naapuruusviikko on kansainvälisesti tunnettu tapahtumaviikko, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä, lisätä vuorovaikutusta ja vähentää yksinäisyyttä. Suomessa setlementtiliike tuo viikon osaksi usean paikkakunnan elämää, järjestäen monenlaisia tempauksia ja tapahtumia eri alueilla. Helsingissä ja Espoossa tapahtumia tuottaa Kalliolan Setlementti. Tule mukaan!

Nykyinen elämä on usein kiireistä ja kuplautunutta – arki pyörii omien tuttujen ympyröiden ympärillä, ja naapurustossa asuvat ihmiset jää kohtaamatta. Kun tutustumme erilaisiin ihmisiin omilla kotikulmillamme, avautuu uusia näkökulmia, jotka rikastavat ja auttavat meitä näkemään maailman monimuotoisempana.

Naapurusto ei ole vain paikka, jossa asumme – se voi olla voimavara, jossa voimme sekä antaa että saada. Ystävällinen ele, yhteinen tekeminen tai naapuriapuun osallistuminen voi tuoda iloa ja turvaa sekä itselle että muille. Huomaa ihmiset lähelläsi – pienillä teoilla voi olla iso vaikutus.

Miksi naapuruusviikko on tärkeä?

Naapuruusviikon tavoitteet ovat yksinkertaiset mutta merkitykselliset:

  • Vähennetään yksinäisyyttä
  • Lisätään vuorovaikutusta
  • Parannetaan turvallisuuden tunnetta
  • Edistetään naapuriapua ja yhteisöllisyyttä
  • Rohkaistaan huomaamiseen ja välittämiseen

Miten voin osallistua?

Jokainen voi osallistua omalla tavallaan! Voit osallistua Naapuruusviikkoon järjestämällä oman tapahtuman, osallistumalla naapurustosi tilaisuuksiin tai jakamalla yhteisöllisyyttä tukevia ajatuksia somessa. Seuraa kampanjaa ja jaa omat kokemuksesi: #Naapuruusviikko2025

Mukana on laaja kirjo tapahtumia, kuten:

Lapsi roikkuu telineessä.

Naapurinyytärit

KE 21.5. missä vaan

Haastamme sinut kutsumaan naapurisi yhteisille naapurinyyttäreille! Homma on simppeli: laita kutsu taloyhtiösi ilmoitustaululle, pyydä jokaista tuomaan pientä evästä ja levittäytykää pihalle, lähipuistoon tai vaikka kerhotilaan. Saataisiinko yhden päivän aikana kaikki naapurustot nauttimaan keväästä ja tutustumaan toisiinsa?

Pihajuhlat x5

PAsila, Kallio, Mellari, Espoon keskus, Matinkylä

Pihajuhlat näkyvät ja kuuluvat tänä vuonna Pasilassa, Kalliossa, Mellarissa, Espoon keskuksessa ja Matinkylässä. Luvassa on kaikkea kivaa, mitä hyvät naapuruston pihakemut, voivat sisältäkään! Tarkempi ohjelma ja aikataulu tarkentuu pian.

 

Kansalliset dialogit: Miten naapurusto voi lisätä mielen voimavaroja?

Miten naapurusto voisi lisätä mielen hyvinvointia ja jaksamista? Miten saisimme rakennettua yhteisöllisyyttä yksinäisyyden sijaan? Mitkä asiat heikentävät ja toisaalta vahvistavat hyvinvointiasi naapurustossasi?

Keskustelutilaisuus on osa setlementtien naapuruusviikkoa, jonka tarkoitus on vahvistaa yhteisöllisyyttä ja juhlistaa naapuruutta. Keskustelu on avoin kaikille alueen asukkaille ja alueella aikaansa viettäville ihmisille. Toivomme keskusteluun monipuolisesti mukaan erilaisia naapureita. Keskustelua käydään vain osallistujien ja fasilitoijien kanssa, eivätkä ne ole avoimia yleisölle. Tilaisuuden tarkempi aika päivitetään myöhemmin.

Konflikti ja yhteisö – miten sovittelu tuo yhteen?

Ma 19.5. klo 10–11.30, TEAMS

Konfliktit kuuluvat väistämättä yhteisöihin  Ratkaisemattomat konfliktit voivat kuitenkin kasvattaa kahtiajakautumista ja suoranaista vihaa. Miten sovittelulla voisi rakentaa sopua erilaisten ihmisten välille? Tässä webinaarissa syvennytään konfliktien syntymiseen ja sovun rakentamiseen. Keskustelijat ja tarkempi sisältö tarkentuu pian!

 

Kalliolan kansalaisopiston maksuttomat kurssit

MA 19.5. klo 18–19 Dance fusion

Tällä hyvän mielen tanssitunnilla pääset kokeilemaan eri tanssityylejä ja ajan ilmiöitä showtanssista, hiphopiin ja latinalaistansseista nykytanssiin!

KE 21.5. klo 18–19 Maki-e syömäpuikot

Työpajassa maalataan omat syömäpuikot urushi-lakalla ja metallipölyllä. Samaa maki-e koristelua käytetään hajonneen keramiikan kintsugi-korjauksessa, jossa rikkoutunut esine korjataan eheäksi ja koristellaan kullalla.

to 22.5. klo 17.30–19 kohtaamistaide

Kohtaamistaide® on hyvinvointia tukeva taidemenetelmä, joka rohkaisee kokemaan luovuuden iloa yhdessä. Kohtaamistaide pohjautuu japanilaiseen Clinical Art-systeemiin ja on sovellettu suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi.

Ilmoittaudu kursseille