Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Naapuruusviikolla juhlitaan yhteisöllisyyttä 27.–31.5.

Naapuruusviikolla juhlitaan yhteisöllisyyttä 27.–31.5.

Toukokuun viimeisellä viikolla 31.5. vietetään jälleen eurooppalaista naapuruuspäivää. Kalliolassa emme tyydy pelkkään päivään, vaan juhlimme naapuruutta koko viikon ajan. Naapuruusviikon tarkoituksena on tuoda erilaisia naapureita yhteen sekä korostaa yhteisöllisyyden merkitystä.

Varsinkin Helsingissä ihmisiä on pakkautunut tiiviisti asuinalueille: keskimäärin yli 3000 ihmistä neliökilometrin sisällä. Tästä huolimatta ihmiset ajautuvat koko ajan enemmän erilleen toisistaan ja yksinäisyys koskettaa yhä useampaa – harva tuntee edes naapureitaan. Suomen Punaisen Ristin teettämän barometrin mukaan jopa 61 prosenttia kokee yksinäisyyttä ainakin joskus, kun taas helsinkiläisistä 14 prosenttia kokee itsensä yksinäiseksi toistuvasti tai usein.

Yksinäisyyteen ja eriytymiseen voidaan kuitenkin vastata tuomalla ihmisiä yhteen. Yhteisöllisyyttä tarvitaan, jotta yhteiskunnat pysyisivät koossa, jotta ymmärtäisimme toisiamme ja tukisimme niitä, jotka eivät yksin pärjää. Yhteisöllisyys voi liittyä aiheeseen tai paikkaan, ja siksi Kalliolassa naapuruus nähdään yhteisöllisyyden lähteenä – asiana, joka yhdistää.

Keskustelutilaisuuksilla lisätään ymmärrystä erilaisten naapurien välille

Kansalliset dialogit ovat haastaneet kevään aikana erilaisia toimijoita toteuttamaan keskustelutilaisuuksia turvallisuudesta ja luottamuksesta. Kalliola toteuttaa erätaukokeskustelun mukaisia dialogeja naapuruston turvallisuudesta Kalliossa Setlementtitalolla, kohtaamispaikka Askeleessa Espoon keskuksessa, Meri-Rastilassa, Turussa Auralan Setlementin kanssa sekä virtuaalitalo IloNovissa.

Keskusteluihin voi osallistua kuka vain ja niiden tarkoituksena on syventyä asioihin, jotka luovat turvattomuutta ja turvallisuutta naapurustoissa. Toimiakseen yhteisöt tarvitsevat keskinäistä luottamusta.

Naapuruusjuhlat tuovat ihmisiä yhteen

Naapuruusviikon aikana Kalliola toteuttaa erilaisia naapuruusjuhlia ympäri pääkaupunkiseutua. Espoon keskuksessa, Matinkylässä, Mellunkylässä ja Pasilassa järjestetään ulkotapahtumia lähialueen ihmisille.

Naapuruusviikon päättää Kallion katujuhlat Setlementtitalolla ja sen ulkopuolella Kirstinkatu 14:ssa. Katujuhlissa juhlitaan perjantaina 31.5. klo 15–20 Kallion värikästä naapurustoa livemusiikin, taiteen, teatterin ja erilaisten työpajojen muodossa. Tilaisuuden ja graffitiseinän avaa Helsingin kaupungin apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

Tutustu koko Naapuruusviikon ohjelmaan täältä.