Päihde- ja rikostaustaisten avokuntoutuksessa Turussa on työstetty asiakkaiden kanssa heidän omaa tarinaansa. Ajatus lähti asiakkaiden omasta toiveesta pitää ”kirjoituspaja”, ja tarinan kirjoittaminen sekä esittäminen koko yhteisölle on täysin vapaaehtoista. Päihdelinkin sivuilla kerrotaan, että “Kirjoittamalla omasta elämästä, ihminen sekä eläytyy kokemaansa uudelleen että saa järjestystä tapahtumille. Ehjä ja kokonainen kuva elämästä lisää elämänhallintaa ja antaa mahdollisuuden rakentaa tulevaa.”
Miksi sitten kirjoittaa oma tarina? On hyvin terapeuttista saada aidosti purkaa omaa kokemustaan menneestään. Tätä tehdessään oppii myös havaitsemaan ja muistamaan asioita ihan eri valossa kuin jos pelkästään muistelee mielen tasolla elettyä elämää.
Paras puoli kirjoittamisessa on myös se, että jokainen tekee sitä vain itselleen. Jos sattuu liikaa tai on liian häpeällistä kertoa tai antaa jonkun lukea kirjoittamaansa, niin vaihtoehtona on polttaa paperi. Silloin se asia on kuitenkin poistunut sinusta, olet saanut sen ulos päivänvaloon. Näin ajattelen ainakin itse asiasta.
Kokemusasiantuntija Heikki Krook on kirjoittanut Taiteen sulattamon Kokemuksesi on arvokas –hankkeessa, että ” Yhteiskunnassamme on paljon ennakkoluuloja psyykkisistä ongelmista kärsiviä kohtaan. Ihmiset pelkäävät ja kammoksuvat sitä mitä eivät tunne, eivätkä käsitä. Nämä mielikuvat eivät aina ole totuuden mukaisia. Stigman vähentäminen on mahdollista tiedottamalla.” Toteutimme ”kirjoituspajan” vertaistukea hyödyntäen, jakamalla omia kokemuksia ja vapaamuotoisesti keskustellen menneestä ja nykyhetkestä.
Tämä oli mielestäni sopivan helppo lähestymistapa aiheeseen. Tässä syntyi luottamus ryhmän sisällä ja ryhmäläisten oli helpompaa olla haavoittuvassa asemassa jakaessaan kovin rankkoja ja traumatisoivia asioita. Itse olen monta vuotta sitten kirjoittanut ja esittänyt tarinani, ja olisin nyt jälkeenpäin katsottuna paljon mieluummin kirjoittanut tarinani tämänkaltaisessa formaatissa.
Ryhmässä toisiltamme kuullee aiheet ja kertomukset olivat todella rajuja ja surullisia. Enemmän jäi silti muistiin se ilo ja onnellisuus siitä, että elämäntilanne on tänään täysin eri ja elämä kantaa kaikesta huolimatta. Itse kirjoitusprosessi lähti liikkeelle, kun ensin saatiin tehtyä omat elämänjanat vuosilukuineen ja tapahtumineen.
Mutta tosiaan, nyt kuntoutujamme ovat saaneet tarinansa hiottua esittämistä vaille valmiiksi ja heti tammikuussa saamme kuulla meidän yhteisössämme elämänmakuista tarinointia!
Kirjoittanut:
Markku Rissanen. Markku työskentelee Kalliolassa rikos- ja päihdetaustaisille suunnatussa avokuntoutuksessa Kajarissa kokemusasiantuntijana.