Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Lapsi ja mies kiipeilevät kiipeilytelineessä.
Etusivu / Palvelut / Sijaisvanhemmuus

Sijaisvanhemmuus – sitoutumista ja suuria tunteita

Olemme Kalliolassa toimineet jo yli sadan vuoden ajan lasten, nuorten ja perheiden auttamiseksi ja nyt laajennamme osaamistamme lastensuojelun perhehoitoon. Perhehoito on Suomen lainsäädännössä ensisijainen vaihtoehto silloin, kun huostaan otettu lapsi tarvitsee sijaishuoltoa.

Rekrytoimme tällä hetkellä uusia perheitä eteläisen Suomen alueelta. Sijaisperheiden rekrytoinnin ja valmentamisen lisäksi Kalliola tarjoaa tukipalvelua lapsen sijoituksen ajaksi. Me tuemme koko sijaisperhettä sekä lasta ja hänen vanhempiaan, jotta lapsen sijoitus sijaisperheessä onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Lapsen sijoitukseen liittyvissä asioissa päättävänä tahona ovat aina lapsen kotikunnan sosiaaliviranomaiset, joiden kanssa me teemme aktiivisesti yhteistyötä. Me uskomme, että lapsen sijoitus kantaa ja hänen hyvinvointinsa vahvistuu sillä, että me Kalliolan työntekijät, sijaisperhe, lapsen vanhemmat ja kunnan sosiaaliviranomaiset teemme hyvää yhteistyötä.

Miten tästä eteenpäin?

Mikäli sijaisvanhemmuus kiinnostaa sinua, ole meihin rohkeasti yhteydessä. Kerromme mielellämme lisää ja olemme apunasi mahdollisesti alkavalla matkallasi kohti sijaisvanhemmuutta.

Kalliola järjestää infowebinaareja, joihin toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi. Webinaareissa kuulet enemmän siitä, mitä sijaisvanhemmuus on. Jos kuitenkin haluaisit mieluummin sopia henkilökohtaisesta tapaamisesta, sekin on mahdollista. Jos kiinnostuksesi jatkuu kohti PRIDE-valmennusta, tapaamme vielä sitä ennen kotikäynnillä.

Kalliolan lastensuojelutyön juuret ulottuvat yli 100 vuoden päähän. Arvomme ilo, reiluus ja luottamus ohjaavat toimintaamme niin lapsen, hänen perheensä kuin sijaisperheen kanssa.

Tukiperhetoiminta

Infowebinaarit sijaisvanhemmuudesta

Pidämme infowebinaareja sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille syksyn aikana seuraavasti:  

  • 11.11. klo 17-18.30  
  • 25.11. klo 17-18.30  
  • 9.12. klo 17-18.30  
  • 21.12. klo 17-18.30  

Tervetuloa mukaan! Infowebinaareihin voit ilmoittautua osoitteeseen: sijaisperhe@kalliola.fi

Sijaisvanhempien PRIDE-valmennus käynnistyy alkuvuodesta 2022. Saat lisätietoja Riialta – ole rohkeasti yhteydessä tai jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä!

Riia Kujanpää, sosiaalityöntekijä, PRIDE-valmentaja, p. 050 340 6190 tai sijaisperhe@kalliola.fi

Lue lisää PRIDE-valmennuksesta

”Olen työskennellyt lastensuojelun tehtävissä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla 20 vuoden ajan. Viimeiset 11 vuotta olen toiminut perhehoidon sosiaalityöntekijänä. Kalliolassa olen saanut hienon mahdollisuuden olla mukana luomassa alusta alkaen perhehoidon palvelua yhdessä muiden kalliolalaisten kanssa, ja olen tästä innoissani. Perhehoito ja sen kehittäminen on minulle tärkeää ja uskon, että kehittäminen tapahtuu yhdessä kaikkia osallisia kuunnellen. Perhehoidossa on tärkeää rakentaa toimivaa yhteistyötä, koska se auttaa vahvistamaan lapsen hyvinvointia.”
-Riia

Pidämme infoja myös tukiperhetoiminnasta. Niistä löydät lisätietoja:

Tukiperhetoiminta

Nainen ja lapsi kävelevät käsi kädessä puiden keskellä, maahan on pudonnut paljon lehtiä.

Mitä sijaisvanhemmuus on?

Sijaisperheenä toimiminen on lastensuojelun perhehoitoa. Kun lapsi ei voi lastensuojelullisista syistä johtuen asua omien vanhempiensa luona, pyritään hänelle ensisijaisesti löytämään sopiva sijaisperhe. Lapsen sijoitus sijaisperheessä on aina toistaiseksi voimassa oleva, ja vanhempien kuntouduttua lapsi voi palata asumaan takaisin perheensä luokse.

Sijaisperhe sitoutuu hoitamaan sijoitettua lasta omassa kodissaan ja tarjoamaan lapselle tasaisen ja turvallisen arjen. Sijaisperhe mahdollistaa lapselle kokemuksen turvallisista ja välittävistä aikuisista ja tukee lasta parhaalla mahdollisella tavalla hänen kasvussaan ja kehityksessään.

Syitä siihen, miksi lapsi ei voi asua oman perheensä kanssa on monia. Jokaisen lapsen ja hänen perheensä tarina on yksilöllinen.

Lue lisää

Mitä sijaisperheeltä odotetaan?

Kun perhe ryhtyy sijaisperheeksi, on tärkeää, että päätös on koko perheen yhteinen ja kaikilla perheenjäsenillä on tarpeeksi tietoa siitä, mitä sijaisperheenä toimiminen tarkoittaa.

Sijaisperheen elämäntilanteen tulee olla riittävän vakaa, jotta sijaisvanhemmilla on aikaa ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Lapsi tarvitsee turvallista kotia ja myönteistä kodin ilmapiiriä. Sijaisvanhemmalla voi olla taustaa sote- tai kasvatusalalta, mutta se ei ole edellytys.

Sijaisvanhemmuutta harkitsevien tulee osallistua Kalliolan järjestämään sijaisvanhemmille tarkoitettuun PRIDE-ennakkovalmennukseen, jonka tarkoitus on lisätä tietoa ja ymmärrystä sijaisvanhemman tehtävästä.

Tarjoamme sijaisperheelle vahvasti tuettua perhehoitoa. Nimeämme sijaisperheelle oman tukityöntekijän, joka työskentelee perheen kanssa lapsen sijoituksen alusta lähtien.

Lue lisää