Kalliolan Länsi-Uudenmaan sovittelutoimisto etsii kevään aikana uusia vapaaehtoissovittelijoita sovittelemaan rikos- ja riita-asioita. Sovitteluneuvottelut ovat vapaaehtoistoimintaa, jolla pyritään löytämään sovinto kohtaamalla ja keskustelemalla, niin ettei konflikti toistuisi.
Vuosittain Kalliolan Länsi-Uudenmaan sovittelutoimistolle tulee noin 800 sovittelualoitetta. Sovittelualoitteet käsittelevät esimerkiksi naapuririitoja, väkivaltarikoksia, ilkivaltaa, petoksia sekä avioeroihin ja vuokra-asumiseen liittyviä asioita Länsi-Uudenmaan alueella. Varsinkin nuoriin kohdistuvat sovittelualoitteet ovat koko ajan kasvussa.
Vapaaehtoissovittelijan tehtävänä on mahdollistaa sovinnon löytäminen inhimillisemmin raskaiden ja hitaiden oikeudenkäyntien sijaan. Sovittelu tarjoaa tilan asian perusteellisen käsittelyyn. Jokainen sovittelija käy läpi THL:n järjestämän sovittelijoiden peruskurssin, joka järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2024. Kalliola etsii nyt uusia vapaaehtoissovittelijoita, jotka haastatellaan kevään aikana ennen peruskurssin alkua.
Sovittelu auttaa ihmisiä eteenpäin kriiseissä
Aloitteen sovittelusta voi tehdä rikoksen tai riidan osapuoli, syyttäjä, viranomainen tai lapsen huoltaja. Sovittelutoimiston henkilökunta arvioi sopiiko tapaus sovitteluun, minkä jälkeen osapuolet ja vapaaehtoissovittelijat voivat aloittaa sovittelun. Arviolta noin 30 prosenttia aloitteista putoaa pois joko sopimattomuuden tai osapuolten haluttomuuden takia. Sovittelun voi myös keskeyttää missä vaiheessa vain.
Sovittelussa osapuolet hakevat yhdessä ratkaisua rikokseen ja riitaan. Vapaaehtoissovittelijan tehtävänä on auttaa asian käsittelemisessä ja korvauksien sopimisessa. Sovittelusopimus sitoo molempia osapuolia oikeudellisesti. Sovittelija ei ota kantaa siihen, kuka on väärässä tai oikeassa, vaan sovitteluprosessissa molemmat osapuolet voivat kertoa omat kokemuksensa ja tunteet sekä kohdata tapahtuneen turvallisessa ympäristössä.
Parhaimmillaan sovittelu ratkaisee konfliktin ilman raskaita seuraamuksia. Sovittelijat ohjaavat osapuolia tarvittaessa myös erilaisiin lisäpalveluihin, kuten päihdehuollon ja nuorisopalvelujen pariin tai kuntien sosiaalityöhön ja lastensuojeluun. Sovittelu toimii myös eräänlaisena interventiona varsinkin nuorten tapauksessa.
Peruskurssilla perehdytään sovittelun toimintaan
Kalliolan Länsi-Uudenmaan sovittelutoimistolla on tällä hetkellä 85 vapaaehtoissovittelijaa. Uusia sovittelijoita etsitään noin 15–20. Sovittelu tapahtuu Länsi-Uudenmaan alueella, kuten Espoossa, Lohjalla, Vihdissä ja Raaseporissa, joten sovittelijana toimiminen edellyttää valmiutta sovitella jollakin näistä alueista. Vapaaehtoissovittelija ei saa toiminnastaan palkkaa, mutta kulut korvataan kiinteällä kulukorvauksella.
Sovittelijana voi toimia henkilö, joka on suorittanut sovittelun peruskoulutuksen ja jolla on muutoin sellainen koulutus, taito ja kokemus, jota tehtävän asianmukainen hoitaminen edellyttää. Sovittelijalta odotetaan kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, vuorovaikutus- ja organisointitaitoja, tasapainoisuutta sekä kykyä arvioida omaa toimintaansa. Myös englannin ja ruotsin kielen osaamiselle on tarvetta.
Peruskurssin tavoitteena on antaa osallistujille perustietoa sovittelun lähtökohdista ja käytännöstä sekä virallisesta oikeusjärjestelmästä. Kurssi on laajuudeltaan noin 60 tuntia, josta 54 tuntia on lähiopetusta. Kurssista saa myös halutessaan 2,5 opintopistettä. Kurssi toteutetaan ilta- ja viikonloppukoulutuksina sekä käytännön sovitteluharjoitteluina.
Kurssille voi hakeutua kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, jonka oma elämä on siinä tilanteessa, että voi ajatella vaativan vapaaehtoistyön sopivan itselleen. Kurssi ajoittuu syksylle ja ehdokkaat haastatellaan ennen kurssille hyväksymistä.
Voit myös ilmoittautua sähköpostitse: sovittelu@kalliola.fi
Lisätietoja peruskurssin aikatauluista täältä.