Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Väännetään vielä rautalangasta: vastine Aito Avioliitto ry:n tiedotteeseen  

Väännetään vielä rautalangasta: vastine Aito Avioliitto ry:n tiedotteeseen  

Kuten aikaisemmin jo totesimme, Aito Avioliitto ry:n tausta ja toiminta eivät olleet tarpeeksi hyvin Kalliolan tilavarauksen tiedossa. Kuten Aito Avioliitto ry kertoo tiedotteessaan, tilavarauksessa järjesteltiin Aito Avioliitto ry:n tapahtumaa normaaliin tapaan ennen peruutusta esittelemällä tiloja ja sopimalla käytännöistä, kuten siitä, miten Setlementtitalo on näkyvillä tapahtumassa.  

”Jos emme ole mukana järjestämässä tapahtumaa, niin olemme lähtökohtaisesti määritelleet, että Setlementtitaloa ja järjestöä ei tulisi myöskään liittää tapahtumaan. Myönnämme, että käytäntöä on tarpeen selkeyttää, kuten olemme luvanneetkin. Setlementtitaloa on mahdoton loppujen lopuksi irrottaa itse setlementtityöstä”, toteaa Kalliolan toiminnanjohtaja Heidi Nygren. 

Tiistaina 4.7.2023 Kalliolan tilavaraus viestitteli ohjeistuksen mukaisesti Aito Avioliitto ry:lle Setlementtitalon näkyvyydestä tapahtumamarkkinoinnissa. Tiistaina samoihin aikoihin Kalliolassa käytiin myös keskustelua Aito Avioliitto ry:n toiminnasta. Keskustelun taustalla oli muun muassa työntekijöiden ja kansalaisten nostamat epäkohdat kyseisestä järjestöstä.  

”Meidän prosessimme eivät olleet valitettavasti tarpeeksi selkeät, ja siksi meillä tapahtui tämä virhe. Otan tästä tilanteesta täysin itse vastuun. Johtaja on se, joka vetää rajat toiminnalle, toteaa Nygren. 

Myöhään tiistai-iltana Kalliolassa tehtiin päätös, että Aito Avioliitto ry ei voi toimia Setlementtitalolla heidän syrjivien tavoitteidensa takia. Aito Avioliitto ry:lle ilmoitettiin peruuntumisesta keskiviikkona soittamalla ja sähköpostitse. Päätöstä tehdessä mietittiin myös päätöksen ammattimaisuutta ja mahdollisia seurauksia. 

”Ymmärrämme, että varauksen peruminen näin lähellä tapahtumaa aiheuttaa järjestäjälle ylimääräistä vaivaa. Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta, koska arvoristiriidat ovat liian suuret. Kävimme myös keskustelua mahdollisesta maalittamisesta ja törkyviesteistä, joita onkin sitten sadellut varsinkin Twitterissä”, toteaa Nygren.  

Twitterissä käyty keskustelu Kalliolan päätöksestä on ollut enimmäkseen ala-arvoista. Kalliolaan on viitattu muun muassa ”piilovasemmistolaisena mädättäjänä” ja ”tun molopäinä”.  Myös asuinalue Kallion Facebook-ryhmässä ylläpitäjät ovat joutuneet rajoittamaan kommentointia Kalliolan päätöstä käsittelevässä ketjussa.  

Aito Avioliitto ry:lle jäi tilanteesta vielä epäselväksi, kuinka heidän toimintansa uhkaisi turvallista tilaa, varsinkin kun Setlementtitalo olisi ollut suljettu muuten heidän varauksensa aikaan lauantaina. Turvallisella tilalla ei kuitenkaan tarkoiteta pelkästään tilan fyysistä turvallisuutta, vaan myös henkistä ja sosiaalista ilmapiiriä. Sitä, että tilassa ei harjoiteta syrjintää – oli paikalla sitten syrjinnän mahdollisia kohteita tai ei. 

”Tarjoamalla tilan syrjivään toimintaan, Kalliolan Setlementti olisi antanut oman tukensa toiminnalle, joka uhkaisi monen setlementtiyhteisöön kuuluvan ihmisen ihmisoikeuksia. Tämä olisi herättänyt epäluottamusta, pelkoa ja turvattomuutta. Arvopohjan tulee näkyä myös teoissa ja päätöksissä”, toteaa Nygren.