Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Etusivu / Päihteet jäi, mitä tilalle?

Päihteet jäi, mitä tilalle?

Suurimmalle osalle ihmisistä läheiset ja tukea tarjoavat ihmissuhteet ovat onnellisuuden perusta. Miten jatkaisit, jos joutuisit luopumaan esimerkiksi kaikista ystävistäsi, työkavereista ja tuttavista? Onko mahdollista olla tekemisissä päihteitä käyttävien ihmisten kanssa ja tavoitella itse päihteetöntä elämää?

Kalliolan päihde- ja rikostaustaisille suunnatussa avokuntoutus Kajarissa yhtenä teemana on ihmissuhteet. Teemaviikko rakentuu kolmesta kokonaisuudesta: miten luopua haitallisista ihmissuhteista, miten korjata merkityksellisiä ihmissuhteita ja miten luoda uusia ihmissuhteita. Voimakas yksinäisyyden kokemus voi estää päihteettömyyden tavoittelua ja vaikeuttaa haitallisista ihmissuhteista luopumista.

”Aluksi on tärkeää lähteä kotoa liikkeelle ja pitää itsensä aktiivisena esimerkiksi käymällä kirjastossa ja vertaistukiryhmissä. Tärkeää oli asioida kaupassa varastamatta sieltä mitään ja ostaa vaikka tikkari. Oman arvomaailman muuttuminen auttoi vanhoista ihmissuhteista luopumisessa, sillä en kokenut enää kuuluvani siihen maailmaan.” – Kajarin kokemusasiantuntija Markku. 

Ihmissuhteiden korjaamiseen voi olla monta erilaista reittiä. Luottamuksen uudelleen rakentamiseen vaaditaan molemmilta puolilta aikaa sekä oikeanlaista tahtotilaa.

Vertaisryhmätoiminnan avulla pääsee tutustumaan muihin toipujiin. Haasteena on kuitenkin löytää ihmisiä ja tekemistä, jotka eivät liity päihde- ja rikosmaailmaan. Avokuntoutustoiminnassa pohdimme työ- ja koulutusmahdollisuuksia, joiden avulla mahdollistuu uusien ihmisten kohtaaminen. Pyrimme myös madaltamaan kynnystä osallistua erilaiseen harrastustoimintaan kokeilemalla niitä yhdessä.

Mistä sinä löydät uusia ystäviä?

Kajari on Kalliolan rikos- ja päihdetaustaisille tarkoitettu maksuton avopäihdekuntoutus Turussa. Kuntoutuksen tarkoituksena on tukea asiakasta rakentamaan hyvää, oman näköistä elämää, jossa ei enää ole tarvetta rikoksille tai päihteiden käytölle. Kuntoutukseen voi osallistua esimerkiksi valvotusta koevapaudesta käsin, osana yhdyskuntaseuraamuksia tai kuntoutuksessa voi aloittaa suoraan vapaudesta. Kuntoutusta tarjotaan ryhmä- ja yksilömuotoisesti. Ryhmämuotoinen kuntoutus tapahtuu pienryhmissä ja ryhmissä käsitellään kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueita muun muassa kriminogeenisten tekijöiden pohjalta. Yksilömuotoinen kuntoutus huomioi yksilölliset tarpeet ja voi pitää sisällään esimerkiksi keskustelut, palveluohjauksen sekä verkosto- ja/tai perhe- ja läheistyön. 

Kirjoittanut

Kajarin tiimi

Outi Rintala, Ilona Kuustonen ja Markku Rissanen

P.s. Artikkelin kuva on Kajarin ryhmäläisen ottama osana alkuorientaatiota, jossa käytiin kuvaamassa ulkona jotain mielenkiintoista.