Ylen uutisissa ja verkkosivuilla 9.1. Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen toi esiin, että vaikeasta traumataustasta kärsiville naisvangeille on rangaistusaikana tarjottava mahdollisuus näiden kokemusten käsittelyyn, jotta tuhoisaa elämäntapaa voisi muuttaa. Näkemykseen on helppo yhtyä: Kuntoutus vähentää uusintarikollisuutta ja parantaa elämänlaatua.
Kokemuksemme väkivaltaa käyttäneiden ja kokeneiden mies- ja naisvankien parissa työskentelystä kuitenkin osoittaa, että toisin kuin jutussa esitetään, traumatausta on pikemminkin mies- ja naisvankeja yhdistävä kuin erottava tekijä. Keskusteluissa miesvangit kertovat usein vahvasti väkivallan sävyttämästä lapsuudesta ja nuoruudesta. Monet tekijät vaikeuttavat miesten traumatisoivien kokemusten tunnistamista, niistä kysymistä ja kertomista.
Miehet kertovat usein hyvinkin väkivaltaisista kokemuksista osana ”normaalia” mieheksi kasvamista. Meidän ammattilaisten tehtävä onkin auttaa asiakkaitamme tunnistamaan väkivaltaa ja kertomaan siitä avoimemmin, sillä samat mekanismit tuottavat samankaltaista käytöstä niin miehissä kuin naisissa. Väkivaltaa olisikin sukupuolittuneiden näkökulmien sijaan hyödyllisempää tarkastella kehityksellisenä häiriönä, johon on mahdollista puuttua. Missä iässä hyvänsä, oli väkivaltaan syyllistynyt mies tai nainen.
Kalliolan Vahvasti tukien -kuntoutus tekee tiivistä yhteistyötä monien järjestötoimijoiden kanssa. Yksi tärkeä yhteistyökumppani on Miessakit ry, jonka Väkivaltaa Kokeneet Miehet -toiminnan väkivaltatyöntekijä Jussi Pekkola vierailee säännöllisesti kuntoutuksen ryhmissä. Toimiva yhteistyö hyödyttää niin siihen osallistuvia ammattilaisia kuin palveluita käyttäviä asiakkaitakin.
Miessakit ry:n ”Normaalia väkivaltaa – miehet katuväkivallan kokijoina” –kyselyn tulokset julkaistaan 4.2. Löydät lisätietoa Miessakkien nettisivuilta.