Kalliolan toiminnanjohtaja Heidi Nygren aloittaa Pomo ei oo piilossa -työvuorokierron Kalliolan jokaisessa yksikössä, palvelussa ja tiimissä. Tarkoituksena on olla avuksi mutta myös oppia uutta, tunnustella fiiliksiä sekä tutustua paremmin työntekijöihin ja vaikuttavaan työhön.
Normaalisti Heidin päiviin kuuluu kokouksia, puheluita, tapaamisia ja neuvotteluja. Toiminnanjohtajalla on työpöydällä isoja linjoja vedettävänä ja paljon vastuuta. Töitä on, mutta niin kiireinen ei voi olla, etteikö meillä Kalliolassa pomo ehtisi keskittymään myös tärkeimpään – vaikuttavaa työtä tekeviin työntekijöihin.
”Ensimmäisen kerran kokeilimme pomon työvuoroja syksyllä 2017 ja se oli monella tapaa antoisaa. Opin paljon asiakkaista ja työntekijöistä. Nytkin haluan nuuskia, mitä meidän kalliolaisten arkeen kuuluu ja millaisten teemojen ja ilmiöiden äärellä liikutaan. En mene katsomaan diaesittelyjä ja juomaan kahvia vaan osallistun arkeen ja toivottavasti olemaan oikeasti hyödyksi”, toteaa Heidi.
Rikostaustaisten kanssa arkea sujuvammaksi
Ensimmäinen Pomo ei oo piilossa -työvuoro pidettiin Kalliolan rikostaustaisten Vahvasti tukien -päihdekuntoutusohjelmassa, jossa tuetaan asiakasta rakentamaan hyvää, oman näköistä elämää ilman rikoksia ja päihteitä.
”Vahvat” koostuvat kahdeksasta asiakkaasta, jotka ovat tilanteesta riippuen vankilassa, yhdyskuntapalvelussa, koevapaudessa tai vapaudessa. Vahvojen kanssa työskentelevät Kalliolan yhteisövalmentajat Kaisa Liinanto, Ritva Nikkilä ja Antti Puustinen. Ryhmät kokoontuvat kolmesti viikossa Setlementtitalolla ryhmäkeskustelujen, erilaisten harrastusten ja yhteistoiminnan merkeissä.
Ensimmäisessä työvuorokierrossa Heidi pääsi kokkailemaan Vahvojen ja Marttaliiton kanssa. Moni Vahvasti tukien -kuntoutuksen asiakkaista ei ole asunut hetkeen omillaan eikä heillä välttämättä ole kunnollista kokemusta arjen pyörittämisestä.
”Tässä pääsee samalla opettelemaan arkea sujuvammaksi sekä tekemään jotain konkreettista, josta tulee mielihyvää. Ruoanlaitto nostaa myös paljon muistoja pintaan. Keskustelu ruoanlaiton ohessa on helpompaa, jopa terapeuttista”, toteaa Kaisa.
Moni jakoikin avoimesti kokemuksiaan elämästään ja fiiliksiään vapautumisesta kokkailun ohessa. Heitä kiinnosti myös erityisesti, miten Heidistä on tullut Kalliolan johtaja.
”Kieltämättä aluksi mietin paljon, että miten kohtaan Vahvojen asiakkaat, kun en halunnut yhtään tungetella, vaan antaa heille arvostettavan tilan kertoa itse. Oli ihan mieletöntä päästä näkemään, miten meidän työntekijät johdattivat tilanteita eteenpäin varmalla ja vankkumattomalla ammattitaidolla”, Heidi toteaa.
Suomen kielen harjoittelua naapuruustalo Pasilassa
Kesäkuun aikana Heidi pistäytyi myös työvuoroon naapuruustalo Pasilaan, joka on kaikille avoin ja ilmainen kohtaamispaikka. Naapuruustalossa järjestetään päivittäin ohjelmaa, kuten suomen kielen keskustelukerhoja ja kielikahviloita, arjen tietotekniikka-apua, asumisneuvontaa ja erilaisia harrasteryhmiä. Naapurustaloa pyörittävät yhteiskoordinaattorit Marja-Leena Haaksluoto, Khajido Warsame ja Anni Pellikka sekä vapaaehtoiset ja vaihtuvat korkeakoulu- ja kieliharjoittelijat.
”Naapuruustalo alleviivaa ihmisten kohtaamisen tärkeyttä. Yhteisöt rakentuvat yhdessä tekemällä”, Heidi toteaa.
Pasilan työpäivänä Heidi keskusteli esimerkiksi sähköasentajataustaisen kieliharjoittelijan kanssa.
”Hänellä oli hirveä hinku päästä ensin opiskelemaan itsensä kelpoiseksi tekemään sähköasentajan hommia Suomessa ja sitten töihin, mutta kielitasovaatimukset ovat todella korkealla. Nyt hän tekee monta tuntia päivässä suomen kielen harjoituksia, jotta pääsisi eteenpäin, kohti unelmaansa.”
”Sitä jäin miettimään Pasilan ja Vahvojen päivien jälkeen, että annetaanko me yhteiskunnassa tarpeeksi mahdollisuuksia uusiin alkuihin?” Heidi mietiskelee.
Seuraavan kerran Heidi suuntaa tekemään Pomo ei oo piilossa -työvuoron koulutus- ja työllisyystiimiin opettamaan suomen kieltä maahanmuuttajille. Elokuussa uudet työvuorot jatkuvat eri puolella Kalliolaa.