Teemme Kalliolassa töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lue lisää

Tiirakallion nuorisokodin oleskelutila
Etusivu / Harjoittelussa Kalliolan nuorisokodissa: Sara Kultti

Harjoittelussa Kalliolan nuorisokodissa: Sara Kultti

Sosionomiopiskelija Sara Kultti suoritti työharjoittelunsa Kalliolan Tiirakallion nuorisokodissa keväällä 2019. Lue alta Saran kokemuksia ja mietteitä harjoitteluun liittyen:

Kuka olet ja missä olit harjoittelussa?

Olen Sara Kultti, kolmannen vuoden sosionomiopiskelija Espoosta. Opiskelen Metropoliassa ja tarkoituksena on valmistua joulukuussa 2020. Olin harjoittelussa Kalliolan Tiirakallion nuorisokodissa, osastolla nimeltä Ankkuri. Vietin harjoittelussa kymmenen viikkoa 2019 kevään aikana.

Miten päädyit harjoitteluun Kalliolaan?

Tiesin, että haluaisin suorittaa toisen harjoitteluni lastensuojelussa ja juuri sijaishuolto kiinnosti minua erityisesti. Tutkin sijaishuollon yksiköitä Espoon alueella ja päätin ottaa yhteyttä pariin eri Kalliolan yksikköön. Tiirakalliossa minua kiinnosti se, että siellä tuetaan psyykkisesti oireilevia nuoria sekä se, että siellä panostetaan perhetyöhön.

Minkälaisia työtehtäviä pääsit tekemään?

Pääsin mielestäni tekemään lähestulkoon kaikkia nuorisokodin ohjaajan tehtäviä. Ohjaajalleni oli tärkeää, että saisin kokeilla kaikkea ja että oppisin mahdollisimman paljon.

  • Nuorten tukeminen päivittäisissä toiminnoissa, kuten asioilla käynti
  • Avustaminen nuorten opiskeluun liittyvissä asioissa
  • Kirjaaminen (päivittäisraportit sekä kuukausikoosteet)
  • Yhteydenpito perheisiin sekä kotikäynti perhetyöntekijän kanssa
  • Ruoanlaitto ja muut kodinhoidolliset asiat
  • Perhepäivällisiin osallistuminen
  • Keskustelutilanteet nuorten kanssa esimerkiksi haastavista tilanteista ja haastavasta käyttäytymisestä
  • Erilaiset palaverit työryhmän kanssa

Mieleenpainuvin kokemus?

Yhtä kokemusta on vaikea valita. Onnistuneet keskustelutilanteet nuorten kanssa ja se, että sain luotua hyviä suhteita nuoriin, olivat minulle hienoja kokemuksia. Kymmenen viikkoa on loppujen lopuksi melko lyhyt aika tutustua ja päästä lähelle psyykkisesti oireilevia nuoria, mutta onnistuin siinä mielestäni hyvin. Tiirakalliossa oli lämmin ilmapiiri ja siellä oli helppo ottaa vastaan vinkkejä kokeneemmilta ja päteviltä työntekijöiltä. Parasta oli myös se, että minuun luotettiin ja minut otettiin mukaan kaikkeen työyhteisössä.

Mitä harjoittelusta jäi käteen?

Harjoittelu oli minulle pelkästään positiivinen kokemus, jota edelleen lämmöllä muistelen. Opin harjoittelussa paljon yleistä tietoa lastensuojelusta ja sijaishuollosta, mutta ennen kaikkea todella paljon dialogitaitoja, positiivista asennetta sekä voimavara- ja ratkaisukeskeistä työskentelyä. Ohjaajani oli todella pätevä ja lämminhenkinen, joten sain häneltä paljon vinkkejä erilaisiin kohtaamisiin nuorten kanssa. Työpaikalle oli aina mukava palata ja ilmapiiri Tiirakalliossa oli mielestäni hyvä. Huomasin Tiirakalliossa myös sen, miten iso merkitys työkavereiden tsemppaamisella on arjessa.

Haluatko Kalliolaan harjoitteluun?

Lue lisää harjoittelupaikoista